V.l.n.r. Els van den Noort, Peter Glotzbach en Erna Rienstra.
V.l.n.r. Els van den Noort, Peter Glotzbach en Erna Rienstra. Foto: Zeewolde Actueel

Open jubileumavond Shanty Singers ‘De Trossen Los’ in De Meermin

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – De Shanty Singers ‘De Trossen Los’ bestaan twintig jaar en vieren dat met een inloopjubileumavond op woensdag 28 september in De Meermin. Peter Glotzbach mag als de grondlegger van het koor worden beschouwd en is er twee decennia later nog steeds bij betrokken. 

Ook vrouwen

Peter Glotzbach (88) is sinds 1996 inwoner van Zeewolde en stond aan de wieg van De Trossen Los. De ras-Mokumer (‘ik kom uit hartje centrum Amsterdam’) was eerder al vier jaar lid van het Harderwijkse Shantykoor De Boekaniers, waar destijds een accordeonist werd gezocht. In Zeewolde kwam hij in eerste instantie terecht bij De Sfinx Singers, nadat hij besloten had wat dichter bij huis muziek te willen maken. “Al snel kwam de vraag naar zeemansliedjes”, diept Glotzbach op in zijn herinnering. “Eigenlijk wilde ik al starten in september 2001, maar niemand reageerde. Rond Kerst had ik zoiets van: als er één man op mijn oproep komt, ga ik door. Op de eerste avond, 6 januari 2002, waren er zes. Eén viel er direct af, met de vijf andere gingen we door. We zongen heel simpele liedjes. Een kopje koffie kostte vijftig cent. We zijn in feite gewoon met niks begonnen.” Na te hebben geadverteerd in de plaatselijke media en leden te hebben geworven in De Sfinx, had het koor na één jaar al 36 leden. ‘De Trossen Los’ ontstond uit het Engelstalige nummer ‘Ankers Away’, maar dat ‘bekte’ minder lekker. Het duurde niet lang of er werd geopperd om vrouwen mee te laten zingen. Glotzbach vond dat dit moest kunnen. “Maar in de shantywereld was dat eigenlijk helemaal niet gebruikelijk, shantykoren bestaan doorgaans uit mannen. Ik zou zeggen: kijk om je heen! Er zijn in de scheepvaart toch ook vrouwelijke kapiteins? Vrouwen horen er gewoon bij! Vandaar dat we ons ‘shanty singers’ noemden. Op die manier is mijn vrouw Riek er ook bijgekomen.” 

Enorme boost

Aanvankelijk repeteerde De Trossen Los in De Sfinx, enkele jaren geleden verhuisde het koor naar De Meermin. “Jarenlang was Gera Anbergen onze dirigent”, vertelt contactpersoon Erna Rienstra. “Met haar komst in 2009 kreeg ons koor een enorme boost. En ik wil toch ook onze accordeonist Peter noemen. Hij is een tijdje weggeweest, maar kwam gelukkig terug. Als hij begint te spelen, zingen we allemaal mee.” Glotzbach glimlacht om het compliment. Hij kan weer een beetje lachen, nadat zijn vrouw Riek vorig jaar oktober overleed. “Rond Kerst zouden we 65 jaar zijn getrouwd. Dat zouden we samen met De Trossen Los vieren, we beschouwden de club echt als onze familie. Het heeft niet zo mogen zijn.” 

Sfeer en gezelligheid

De shanty singers hadden met corona sowieso een moeilijke tijd. Nu mag het echter weer en komen er op een gemiddelde repetitie(woensdag)avond zo’n 20 à 22 leden. “We hebben momenteel in totaal zo’n 34 leden”, vertelt voorzitter Els van den Noort. “Maar die zijn natuurlijk niet allemaal de jongste meer. Ook jongere leden zijn daarom van harte welkom.” “Wij zijn een vermaakkoor, waarbij het niet altijd perfectionistisch hoeft te zijn”, vult Rienstra aan. “We willen sfeer maken en gezelligheid bieden. Als we dat naar de zaal uit kunnen stralen, is ons doel bereikt.” De Trossen Los treedt regelmatig (als het kan maandelijks) op in senioren- en zorginstellingen, maar ook wel voor kinderen. “Zo was er in Sonnevanck een keer een man die men nog nooit had horen spreken, hij deed het gewoon niet”, vertelt Van den Noort. “Dus hoefden we ook geen map voor hem neer te leggen om mee te zingen, maar we deden dat toch. Bleek dat hij mee ging zingen en vanaf dat moment begon te praten! Zo kunnen mensen op een leeftijd komen dat ze in de war zijn, maar ze herkennen de liedjes vaak nog wel en zingen ze mee. Dat is heel dankbaar werk, je geeft een middag met vreugde.” 

Inloopavond

De open (jubileum)avond van De Trossen Los wordt op woensdag 28 september in De Meermin gehouden. Inloop vanaf 19.30 uur met koffie/thee en iets lekkers. Vanaf 20.15 uur wordt er een uurtje gezongen. Daarna is het tijd voor de ‘jubileumborrel’. Leden krijgen ook nog een cadeautje. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Afbeelding