Anja Blink (De Verbeelding) en Marja Appel (ZeewoldeLIVE)
Anja Blink (De Verbeelding) en Marja Appel (ZeewoldeLIVE) Foto: Zeewolde Actueel

ZeewoldeLIVE en De Verbeelding: ‘goud in handen’ door samenwerking

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – De Stichting ZeewoldeLIVE en Stichting De Verbeelding gaan hun theaterprogramma’s vanaf seizoen 2023-2024 meer op elkaar afstemmen.

Ook bij het Nationaal Theaterweekend (27 tot en met 29 januari 2023) zullen de twee stichtingen vooraf al met elkaar om de tafel gaan zitten. Dat meldden Marja Appel (secretaris van ZeewoldeLIVE) en Anja Blink (voorzitter van De Verbeelding).

Het theaterseizoen gaat weer van start. Corona is nog niet weg, maar er kan wel anders mee worden omgegaan. ZeewoldeLIVE tracht ‘het culturele aanbod van professionele podiumkunsten (theater) aan de inwoners van en bezoekers aan Zeewolde’ wat meer te verbreden, terwijl De Verbeelding met haar paviljoen een ‘unieke, levendige broedplaats voor kunst en cultuur in Zeewolde en Flevoland’ wil zijn. Bij beide gaat het om theater, maar er zijn ook wel verschillen. “Wij willen Zeewoldenaren een avondje uit aanbieden in hun eigen dorp”, aldus Marja Appel. “Je hebt bij ons een balans tussen cabaret en muziek. Ook bieden we grotere producties en over het algemeen is er een wat jonger publiek.”

Anja Blink: “Wij hebben eveneens muziek en daarnaast vormen van kunst. Bij ons kun je terecht voor easy listening, evenals voor alternatieve vormen van muziek. Maximaal kunnen we 140 mensen een plek bieden. Daardoor zijn er kleinere podia mogelijk met misschien wat meer intimiteit. Daarbij is het publiek wellicht iets ouder.”

ZeewoldeLIVE trapt het theaterseizoen zaterdag 8 oktober in The Lux af met de voorstelling (S)Experiment van Kirsten van Teijn. Appel verheugt zich op de cabaretvoorstelling over ‘moderne liefde en seksuele taboes’, maar ook op het vervolg van het seizoen. “Op zaterdag 26 november nemen de Meiden van Toen een kijkje in het leven van de jonge vrouw van nu en op zaterdag 10 december treedt Karin Bloemen op met een solovoorstelling die al is uitverkocht.”

De Verbeelding heeft eveneens een zeer divers programma, meestal op zondagmiddag van 15 tot 17 uur. Zo trad Paul de Munnik er vorig jaar op, net als onlangs Lenny Kuhr. Blink haalt er wat highlights voor de komende tijd uit. “Op zondag 30 oktober reizen we met het Belgische trio Les Triadours met ‘Bxl-Paris’ door het repertoire van Edith Piaf en Jacques Brel, twee iconen van het Franse chanson, en op zondag 15 januari is er het Nieuwjaarsconcert met Wibi Soerjadi. Echt fantastisch, ik verheug me er nu al op.”

Het Nationaal Theaterweekend is van 27 tot en met 29 januari. “We hopen dan veel mensen over de drempel te krijgen met voorstellingen in het eigen dorp”, kan Appel er nog maar een klein beetje over vertellen. “Er zijn dat weekend liefst vier podia, want De Kluit en Hoeve Karree van Albert Lubberink doen ook mee. De entree gaat slechts tien euro bedragen.” De agenda’s voor het weekend zullen nog op elkaar worden afgestemd, evenals ZeewoldeLIVE en De Verbeelding dat voor het nieuwe theaterseizoen gaan doen. “Met elkaar hebben we echt wat te bieden”, aldus Blink enthousiast. “Wat dat betreft hebben we goud in handen.” “Er zit gewoon muziek in”, besluit Appel.