Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

KBO viert 30-jarig bestaan met gezellig samenzijn en Westfriese humor

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – Van de 200 leden die de KBO in Zeewolde momenteel telt, waren er zaterdagmiddag 10 september 112 naar Open Haven gekomen om daar gezamenlijk het 30-jarig bestaan van de ouderenbond te vieren. 

Ledenkrimp

“Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!” Dagvoorzitter Janus Rennen had er zaterdagmiddag wel zin in. En met recht, want de dertigste verjaardag van de Katholieke Bond van Ouderen afdeling Zeewolde zou eigenlijk al veel eerder hebben moeten plaatsvinden, maar zoals bij zoveel andere geplande feestjes gooide ook hier corona roet in het eten. Bij de viering van het 25-jarig bestaan was er één lid met een rollator, zaterdagmiddag waren er dat veertien. Voorzitter Gerard van Mispelaar zei het gekscherend, maar er zat wel een serieuze ondertoon in zijn opmerking. “Vijf jaar geleden hadden we 230 leden, nu zijn het er nog 200. Veel leden zijn boven de tachtig en niet meer in staat actief een taak op zich te nemen. Hoelang houden we dit nog vol? We zijn allemaal mensen van de dag!” Van Mispelaar riep de aanwezigen op in hun omgeving reclame voor de ouderenbond te maken. “Jullie zijn allemaal ambassadeur van de KBO. En wie een nieuw lid aanbrengt, krijgt een lekker taartje van ons.” 

Spetterend optreden

De jubileumbijeenkomst van de KBO begon zaterdagmiddag met koffie en gebak. Ook was er een heerlijke kop groente- of tomatensoep naar keuze. Het ging al richting tweeën toen de aanwezigen werden uitgenodigd plaats te nemen in de ‘eigen’ katholieke kerkzaal. De veertien leden met een rollator mochten het eerst. Iedereen gunde hun dat, want niemand had haast. Niet voor niets had de dagvoorzitter tussendoor opgemerkt dat de ‘k’ van KBO ook voor ‘keuvelen’ stond… Eenmaal binnen werd de ‘Zeewolder song’ via de beamer gepresenteerd. Een van de leden had dit lied zelf geschreven en het werd al gauw door eenieder meegezongen. Vooral het refrein ging uit volle borst: “Hoe groot zijn de bossen, hoe schoon is het strand. Hier vind je nog ruimte in het midden van ‘t land. De vogels op ’t water, de dieren in de wei. Dat is hier op aarde de hemel voor mij.” Hierna volgde een spetterend optreden van René Steens van het Westfries Collectief. Steens had de stemming er al gauw in. “Gefeliciteerd dat u 25 jaar…”, begon hij. “Dertig”, werd er vervolgens van alle kanten geroepen. “U laat mij niet uitpraten”, grapte Steens, “ik wilde u feliciteren met het feit dat u 25 jaar geleden uw eerste lustrum vierde.” De Westfries zorgde hierna voor een mix van humoristische verhalen, ondeugende grappen en meezingers. De jubileumbijeenkomst werd uiteindelijk afgesloten met een warm en koud buffet en tevens was er een ijscokar aanwezig, kortom het bleef tot het eind een ouderwets gezellige middag. 

Meermin

De KBO heeft dit jaar nog veel meer activiteiten. Zo wordt het winterseizoen op zondag 16 oktober geopend met een diner en gaat de MuseumPlusBus op dinsdag 13 december naar het Fries Museum. Jaarlijks zijn er verder twee of drie fietstochten, afwisselend een grote en een kleine. Ook worden er via de ruitersportvereniging koetsen geregeld, waarmee ritjes door de bossen worden gemaakt. Indien mogelijk wordt er samengewerkt met Puur Zeewolde en de andere ouderenbonden ANBO en PCOB. Ondertussen fungeert Janus Rennen, de dagvoorzitter van zaterdagmiddag, als een echte belangenbehartiger. Hij mag dan al 86 jaar zijn, hij laat zich door niemand met een kluitje in het riet sturen, ook niet door de gemeente. “We zijn een paar jaar geleden De Sfinx uitgejaagd voor onze activiteiten”, wond hij er in de pauze van het Westfriese optreden tegen de krant geen doekjes om. “De gemeente zal echt iets moeten doen met het sociaal-maatschappelijke gebeuren. Men wilde ons voortaan in De Meermin hebben. Daar dachten ze vorig jaar vlugvlug een plan voor te kunnen maken, maar zo werkt het niet.” Secretaris Jan Hoogeboom was dit helemaal met hem eens. “Renovatie van een gebouw uit de jaren ’80 heeft geen zin. Als de gemeente echt iets wil, moeten ze De Meermin met de grond gelijkmaken en daarna helemaal opnieuw 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
!