Gerard Boers
Gerard Boers Foto: Zeewolde Actueel

Waterpark Zeewolde: “schoon kwelwater niet afvoeren, maar benutten!”

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE — De provincie Flevoland wil meer bekendheid en waardering geven aan de toekomstige ruimtelijke kwaliteit, o.a. via de tweejaarlijkse Vernieuwend Initiatief Prijs Flevoland. Voor VIP-editie 2022 diende Zeewoldenaar Gerard Boers een spraakmakend plan in voor een ‘Waterpark Zeewolde’. Hij viel net niet in de prijzen, “maar daar was ik niet rouwig om. Ik had een podium voor m’n plan, en daar ging het om, want het gaat niet goed met onze waterhuishouding, en dat wil ik onder de aandacht brengen.”

Gerard Boers, Kampenaar van geboorte, kwam via de werkzaamheden van z’n vader al vroeg in aanraking met het wel en wee van de Noordoostpolder. Werkte als schooljongen ‘in de vlas’, volgde een cultuurtechnische opleiding, en deed vervolgens lange tijd wetenschappelijk onderzoek in dienst van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Later, als ambtenaar bij de gemeente Zeewolde, was hij aanvankelijk werkzaam in het openbaar groen, later schoof dat op richting infrastructurele projectontwikkeling. “Project Spiekweg was een van m’n laatste grote klussen”, vertelt hij. “Bruggen, rotondes, een viaduct, dat hoorde er allemaal bij, en ik heb er zelfs Europees geld voor weten binnen te halen.” Verknocht aan het gebied en met grote kennis van zaken maakt hij een grote zorg kenbaar: “Ik heb jarenlang mooi, schoon en kostbaar water zien wegstromen!” Hoe kan dat, hoe gaat dat?

Toen in 1968 zuidelijk Flevoland droogviel, was bekend dat in en rondom de huidige kern Zeewolde de bodem vooral bestond uit zand. Meer in westelijke richting gaat de zandlaag over in klei. Het gevolg na die drooglegging was, dat er structureel water aanwezig was tot op het maaiveld. Dat water werd vooral aangeleverd via een diepe grondwaterstroming van de Veluwe en Utrechtse heuvelrug: het zogenoemde diepe kwelwater. Flevoland ligt laag ten opzichte van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, en daardoor is er permanent een diepe waterstroom naar de lagergelegen polder. Dit mooie duurzame water wordt vanaf de drooglegging in 1968 nog steeds via het oorspronkelijke watersysteem van kavelsloten en tochten rechtstreeks afgevoerd naar het polderwater, vanuit de gedachte ‘water moet weg’. 


De ‘diepe kwelstroom’ in beeld - Eigen foto

Maar: water verdampt. In de afgelopen jaren zijn grote waterplassen aangelegd. De verdamping daarvan is zeer hoog en daarmee leggen juist die waterplassen een extra druk op de mogelijke verdrogingsaspecten binnen Flevoland. Zo dringt zich een hamvraag op: hoe geven we innovatief invulling aan het vasthouden van water om droogte voor te zijn, in tegenstelling tot de oorspronkelijke gedachte om water zo snel mogelijk af te voeren en tot drooglegging te komen? Zo is, de mogelijkheden zorgvuldig afwegend, bij Boers het idee ontstaan om in het zuidelijke deel van de kern Zeewolde en overgaand in het aangrenzende bosgebied te komen tot een Waterpark, met als doel natuur en mens centraal te stellen.


Het plangebied - Eigen foto

Als VIP-genomineerde kreeg Boers gelegenheid zijn plan professioneel te visualiseren. “Zo’n plan moet natuurlijk helder bij de jury overkomen, en de hulp van een professioneel ontwerpbureau is dan geweldig!” Het resulteerde in fraai 3D-materiaal, een platen- en kaartenmap, korte filmpjes, etc. 


De visualisatie ‘Beekzone’ - Eigen foto

De eventuele geldprijs had Boers graag willen aanwenden om het plan concreet op te starten. Dat heeft niet zo mogen zijn, maar hij heeft meer pijlen op zijn boog. Zaterdag 10 december is hij in de Flevomeer Bibliotheek Zeewolde tijdens de openingsuren aanwezig om het plan te presenteren en met geïnteresseerden in gesprek te gaan. “Ik nodig iedereen van harte uit om te komen kijken en luisteren. Tevoren het plan bekijken kan via https://www.flevoland.nl/dossiers/vernieuwend-initiatief-prijs-flevoland/genomineerden-(1), waar de links naar de visualisatie en het ‘Boekwerk Waterpark Zeewolde’ gemakkelijk te vinden zijn. Welkom!”