Afbeelding
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Groene voornemens voor tuin en erf

· leestijd 1 minuut Cultuur

FLEVOLAND - Bij het begin van elk nieuw jaar horen goede voornemens. Gezonder eten, stoppen met roken, meer bewegen behoren tot onze favorieten. Heb je wel eens aan groene voornemens gedacht? Nu is het een prima tijd om kleine of grote plannen te maken voor je tuin of erf. Landschapsbeheer Flevoland geeft volop tips op haar website. 

Verbeter de wereld, begin bij je tuin, erf of straat. “Meer groen en minder tegels in je tuin zorgen ervoor dat het regenwater weg kan lopen. Bomen en planten zorgen bovendien voor meer schaduw en biodiversiteit in je tuin. Fijn voor jou, voor je planten en voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.”

Volgens Landschapsbeheer hoeft het allemaal niet heel ingewikkeld te zijn. “Verander wat aan de beplanting van je tuin. Kies een boom, heester, plant of bol die iets extra’s toevoegt. Voedsel voor insecten of vogels, als een nestelplek, waardplant voor vlinders of fijnstoffilter. Geef het snoeiafval een functie in de tuin als takkenril. Prima als haag of afscheiding en als deze mooi strak gebouwd is, hoeft het er helemaal niet zo rommelig uit te zien. Bovendien maakt dat voor een egel, vogel of kikker niet veel uit, strak of rommelig. Breng kleinschalige afwisseling aan in de tuin. Zonnige, luwe plaatsen voor insecten om op te warmen, kale plekjes oor de zandbijen.”

Water vinden veel soorten erg aantrekkelijk. Een vijver, maar ook een simpele ingegraven speciekuip werkt als een magneet. “Heb je een erf met meer ruimte? Denk dan eens aan een vogelbosje. De veldesdoorn wordt erg gewaardeerd door vinken, vanwege de gevleugelde zaden. De bessen van de rode kornoelje, sleedoorn en vogelkers worden door tal van vogels gegeten. De hazelaar biedt smakelijke noten. Roodborstjes smullen van de vruchten van de wilde kardinaalsmuts. De wegedoorn is weer heel geschikt als nestelplaats. Daarnaast eten putters in de winter veel zaden van de zwarte els. En vergeet je de zwaluwen niet? Hun gekwetter hoort bij de zomer op het erf.”

Spreken deze groene voornemens je wel aan maar heb je geen idee hoe dat in je tuin of erf aan te pakken? Kijk dan eens naar de vele tips op www.landschapsbeheer.net  onder ‘natuurloket’. Of bel met een vraag (0320 294939). “Wij helpen je graag op weg.”

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21