Afbeelding
Foto: ©fotostudioWierd

Landschapskunstwerk De Tong terug op Knardijk

Cultuur

LELYSTAD - Met het lostrekken van drie goudkleurige strikken door gedeputeerde Rijsberman en restaurateur (tevens zoon van de kunstenaar) Gijs van der Wint werd onlangs het landschapskunstwerk De Tong feestelijk onthuld. 

Na een periode van restauratie staat het kunstwerk van Rudi van de Wint weer in volle glorie op de Knardijk bij Lelystad. Gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman: “Met zijn negen meter hoogte is De Tong een landmark op de Knardijk die een historisch belangrijke scheiding tussen oostelijk en zuidelijk Flevoland markeert. Een kunstwerk in het landschap waar Flevoland trots op mag zijn.”

In het 30-jarige bestaan van De Tong is er veel gebeurd. “Het kunstwerk is omgewaaid, beroofd, bespot en beklaagd, maar hier staat die dan toch weer op de Knardijk. Het is vooral ook door de provincie en partijen die het wijze besluit drie jaar geleden hebben genomen om het kunstwerk te restaureren. Daar zijn we blij mee en ook trots op”, aldus restaurateur Gijs van de Wint.

De Tong onderdeel van Verhaal van Flevoland

Volgens gedeputeerde Rijsberman is De Tong in dertig jaar tijd echt onderdeel van de locatie geworden en kon ook alleen maar terugkomen op diezelfde plek. “Door de jaren heen en vanwege de geschiedenis van De Tong is dit landmark ook onderdeel geworden van het Verhaal van Flevoland. Het is herkenbaar voor velen waaronder de automobilisten die over de A6 rijden. Na deze zorgvuldige en kwalitatief hoogwaardige restauratie is De Tong nu nog beter bestand tegen weersomstandigheden.”