Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Eva gaat voor ‘driedubbele’ Pinkendag-presentatie

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

ZEEWOLDE — Eva van Schie (20) was er al als kleuter van vijf bij toen ze haar eerste kalfje ‘voorbracht’ tijdens Pinkendag 2008. Doorgroeien naar het Showmanship was vervolgens een logische stap. Vanaf haar 15e was er even een dip, maar voor Pinkendag editie 2023 zou je kunnen spreken van hernieuwde interesse: ze bereidt zich voor op de keuringen van een pink, een vaars en een 100.000 liter-koe. Bloed kruipt waar ’t niet gaan kan…

Zoals wel vaker valt de appel niet ver van de boom. Moeder Marieke, al jaren bestuurslid van ‘Zeewolde bij de Pinken’, was dit jaar zelfs ‘hostess’, want de instructieavond voor Showmanship vond plaats op de Eemhoeve, de fraaie veehouderij van de familie van Schie aan de Nekkeveldweg. Met gemiddeld 170 stuks vee mag je het een flink bedrijf noemen, en een bijzonderheid is, dat met enige regelmaat een melkkoe daar de magische grens bereikt van 100.000 gegeven liters melk. Een van deze prijskoeien zal door Eva ter keuring worden ‘voorgeleid’ op de komende Pinkendag. Hoe uniek is dat? “Nou, vroeger was het echt heel bijzonder, maar nu is het toch wat minder zeldzaam geworden. Ik denk dat we hier op de boerderij in de loop van de tijd zo’n 20 koeien hebben gehad die uiteindelijk 100.000 liter of meer hebben gegeven.” En Marieke vult aan: “Koeien mogen oud worden, bij ons. Dat heeft er zeker mee te maken.” 

Is het veel werk, dat voorbereiden voor Pinkendag? “Echt wel”, vindt Eva. “Je moet zeker twee maanden tevoren aan de bak, en dat is niet niks. Dat is ook de voornaamste reden dat ik er een paar keer niet bij was. Je hebt je school, je wilt ook wel eens vakantie, corona kwam er tussendoor… Allemaal een beetje teveel. Maar vorig jaar dacht ik: laat ik het nog maar een keertje proberen. Pinken zijn altijd wat eenkennig en schichtig, en je moet dus tijd steken in het mak maken, zodat ze rustig met je lopen. Dat lukte met de pink waarmee ik nu ga meedoen heel aardig, en ik heb toen ook buiten Zeewolde andere keuringen meegedaan. Dat ging eigenlijk best goed, en dan wordt het steeds leuker.”

Het wordt al met al voor Eva dus driedubbel hard werken. “Jaa, beaamt ze, “vooral de laatste week is druk. Dan begin je al met wassen en scheren, je blijft natuurlijk oefenen met lopen en mak houden. Er is per slot altijd veel reuring en veel volk op de been bij die keuringen. Dan heb je het liefst dat ze geen gekke dingen doen, maar ja, het blijven dieren, hè?” Eva hoopt natuurlijk in de prijzen te vallen met de pink, de vaars en de koe, maar vooral op een drukke, gezellige en droge Pinkendag. “Dat vooral!”