Sfeerverlichting in het centrum
Sfeerverlichting in het centrum Erik Wallenburg

Centrumondernemers zetten in op nieuwe verlenging Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) periode

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – Om het centrum economisch te versterken en aantrekkelijk te maken én te houden is, op initiatief van de ondernemers (in nauwe samenwerking met de gemeente), sinds 2010 een Bedrijfs Investering Zone van kracht (de BIZ centrum Zeewolde). Deze overeenkomst, waar alle ondernemers (ca. 130) in een vooraf bepaald gebied verplicht bij aangesloten zijn, heeft een duur van vijf jaar. Na de verlenging in 2015 loopt de huidige verordening eind 2020 af. Aan de Raad is nu een nieuw voorstel voorgelegd met het verzoek om in te stemmen met het BIZ-plan voor de nieuwe verlengingsperiode 2021-2025.

Zowel de Vereniging Centrum Ondernemers (VCZ) als gemeente zet in op een voortzetting van de BIZ regeling. Aangegeven wordt dat de BIZ een waardevol instrument is om collectief activiteiten voor het centrumgebied te kunnen ontplooien en te financieren. “Het lukt ons nu al tien jaar het centrum actief en levendig te houden”, licht Wim van den Noort, bestuursondersteuner Vereniging Centrumondernemers, toe. “Het succes van de BIZ voor het centrum ligt in de goede band tussen ondernemers, verenigingen en de gemeente. Men stimuleert elkaar om het maximale resultaat eruit te halen. Het resultaat dat geboekt wordt is het resultaat van samenwerken.”

Die samenwerking tussen centrumondernemers kreeg in dit moeilijke Coronajaar juist extra glans. Er werden alternatieve acties bedacht en diverse campagnes gevoerd om lokaal kopen te bevorderen. Wethouder Wim van der Es, met centrumontwikkeling in zijn portefeuille, sprak zijn waardering uit. “Ondernemers hebben laten zien wendbaar te zijn en in te spelen op nieuwe kansen. Respect daarvoor.”

Om het centrum aantrekkelijk te maken zijn er in de afgelopen jaren al een aantal succesvolle acties uitgevoerd, zoals de nieuwe verlichting, de doorlopende hanging baskets/ plantenbakken, Keurmerk Veilig Ondernemen, gratis wifizone en bestickering van leegstaande panden met zgn. ‘local hero’s. Ook achter de schermen wordt hard gewerkt. Zo is er een communicatieplatform opgericht voor de ondernemers en zorgt de centrumcoördinator voor veel positiviteit en verbinding tussen de ondernemers. 

Een van de hoofdthema’s voor de komende BIZ-periode is het realiseren van een modern digitaal LED-scherm in het centrum waar met filmpjes, foto’s en logo’s lokale acties/advertenties etc. weergegeven kunnen worden. Dit als aanvulling op de reeds bestaande matrixborden. Voor uitvoering wordt samenwerking gevraagd van de gemeente; er ligt een subsidieverzoek van 25.000 euro. Daarnaast ligt er een voorstel om een aanvullend budget van 59.500 euro beschikbaar te stellen voor verdere uitvoering van acties zoals die staan vermeld in de ‘Actiewijzer Centrum Zeewolde’. 

Deze in 2017 vastgestelde actiewijzer blijft de concrete basis voor ontwikkeling en uitwerking. Doel is om het centrum toekomstbestendig en attractief te houden. “Dat kan alleen als belangrijke stakeholders zoals gemeente, VCZ, ondernemers, projectontwikkelaar, vastgoedeigenaren en inwoners de handen ineenslaan”, aldus Johan Safaric, voorzitter VCZ, die nog eens benadrukte hoe belangrijk het is om lokaal te blijven kopen. “Daarbij moeten we niet kijken wat er niet kan, maar zoeken naar de mogelijkheden die wel kunnen.”

Of de nieuwe BIZ periode er daadwerkelijk komt hangt af van een positieve (officiële) stemming. In verband met de Corona-uitbraak is de gehele procedure (binnen de wettelijke en juridische kaders) vooruitgeschoven naar het voorjaar van 2021. Bij een positieve uitslag zal de BIZ verordening ingaan op 1 januari 2021. Bij een onverhoopt negatieve uitslag zal de BIZ met terugwerkende kracht per die datum komen te vervallen. “Maar ik heb er goede hoop op die stemmen binnen te halen”, aldus Van den Noort. 

Het nieuwe BIZ Centrum Zeewolde voorstel zal in de raad van 17 december worden behandeld.