Archieffoto politiehondenoefening met vuurwerk 2019
Archieffoto politiehondenoefening met vuurwerk 2019 Saskia de Wijk

Leefbaar Zeewolde niet blij met geplande politiehondenoefening met vuurwerk

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Burgemeester en wethouders maakten dinsdag 1 december op de gemeentepagina bekend dat er op 15 en 17 december van 09.00 tot 16.30 uur een politiehondenoefening met vuurwerk zal plaatsvinden bij Dasselaarweg 41 (Groene Schuur). 

Nu Zeewolde de afgelopen maanden al wordt geteisterd door zwaar vuurwerk en dat dit veel overlast met zich meebrengt voor inwoners, geeft Leefbaar Zeewolde aan dat verdere overlast van vuurwerk onwenselijk is. Over de geplande ‘Politiehondenoefening met vuurwerk’ legt raadslid H. Hermans namens de fractie van Leefbaar Zeewolde nu art. ex 36 vragen voor aan het college. Dat is overigens niet voor het eerst. De fractie stelde tijdens het vragenuurtje van de Raad op 19 december 2019 ook al vragen over eenzelfde politieoefening met vuurwerk die op 11/13 december 2019 plaatsvond op dezelfde locatie en die toen veel reacties opriep op sociale media.. Die vragen waren er met name op gericht om een dergelijke oefening op die specifieke locatie of op een andere locatie zo dicht bij de kern van Zeewolde te voorkomen. “Deze intentie wordt ook door het college gedeeld”, geeft Hermans aan.

Burgemeester Gorter gaf in 2019 aan dat het college, maar ook Staatsbosbeheer en eigen politie niet op de hoogte waren van de oefening. Ook bleek er geen vergunning voor af gegeven te zijn. Gorter plaatste de kanttekening dat ‘gemeente Zeewolde in deze ook niet het bevoegde gezag was, maar dat de Provincie dat is voor het afsteken van vuurwerk, ofwel volgens het vuurwerkbesluit noemen ze dat een ontbrandingstoestemming. Echter in diezelfde wet staat dat er een vrijstelling is voor de politie. Zij kunnen wanneer het hen belieft, waar dan ook, binnen de kaders die het vuurwerkbesluit heeft overal gaan knallen en op ieder moment van de dag en van het jaar.’

De burgemeester gaf aan dat er met de verantwoordelijke - Politie Nederland – contact zou worden gezocht, en te vragen ‘een volgende keer een vergunning aan te vragen en met elkaar te kijken naar een betere locatie. En dat als ze daar wegen voor af willen sluiten dat ze daar ook echt net als iedere andere Nederlander en organisatie een vergunning voor nodig hebben van de gemeente.’

Gelet op de antwoorden op de vragen en de bekendmaking deze week van een eenzelfde ‘politiehondenoefening met vuurwerk’ op dezelfde locatie is Leefbaar Zeewolde van mening dat de beloftes gedaan tijdens de Raad in 2019 vooralsnog niet zijn ingelost.

Daarom wil de fractie nu van het college weten of er voor de komende oefening een vergunning is aangevraagd door Politie Nederland en/of deze is afgeven door de gemeente? En zo ja, waarom dit niet is gepubliceerd? En wat heeft het college ondernomen om, zoals zij vorig jaar aangaf het voor dit jaar goed op te willen lossen, deze oefening te voorkomen en waarom dit kennelijk niet is gelukt? En of er gekeken is naar een andere locatie en waarom dat niet is gelukt. En of er, gezien de oefenende eenheden gebruik maken van de Groene Schuur, de Groene Schuur hiervoor een vergunning nodig heeft. Leefbaar Zeewolde hoopt de antwoorden nog voor de geplande oefeningsdatum beantwoord te krijgen.