Afbeelding
Foto: Eigen foto

College wil nog beter afval scheiden gaan belonen

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – Sinds de start van het omgekeerd inzamelen in december 2019, waarbij inwoners zelf de grijze zak met restafval naar een ondergrondse container brengen, gaat het goed met het afval scheiden in Zeewolde. Maar er valt volgens wethouder Ewout Suithoff nog heel wat te winnen. “Om het aantal kilo’s restafval per inwoner verder te verminderen is het invoeren van een prijsprikkel, het zgn. recycletarief, een logische en noodzakelijke volgende stap.”

Het invoeren van een recycletarief is een principebesluit van het huidige college. Suithoff: “Het is aan het nieuwe college om dit voorstel in samenwerking met HVC verder uit te werken en aan de raad om hier een besluit over te nemen.” Bij de uitwerking zullen tevens diverse inwonersgroepen betrokken worden.

Bij het invoeren van een recycletarief bestaat de afvalstoffenheffing uit een vast deel en een variabel deel. De inwoner heeft door beter scheiden invloed op het variabele deel. Dit betekent dat inwoners die (al) weinig restafval inleveren, voor het scheiden van hun afval beloond worden. “Deze inwoner betaalt dan niet meer of misschien zelfs minder dan het huidige tarief afvalstoffenheffing”, aldus Suithoff.

Met het omgekeerd inzamelen wil de gemeente inwoners stimuleren hun afval beter te scheiden om uiteindelijk aan de landelijke scheidingsdoelstellingen te kunnen voldoen. Per inwoner mag er in 2020 nog maximaal 100 kg en in 2025 maximaal 30 kg restafval geproduceerd worden. Vanuit het oogpunt dat verbranden duur en slecht is voor het milieu. Het streven is uiteindelijk te komen tot een circulaire economie.

Om het afval scheiden te zijn er in de afgelopen collegeperiode belangrijke stappen gezet. Er is volop ingezet op herbruikbare stromen. “Wij kiezen voor bronscheiding waar het kan”, licht Anne Damstra, beleidsmedewerker Beheer Openbare Ruimte toe. “De kwaliteit van een gescheiden stroom is aanzienlijk beter.”

Zo zijn er 60 nieuwe ondergrondse restafvalcontainers aan de 30 bestaande toegevoegd. Worden herbruikbare stoffen als papier, PDB en GFT aan huis opgehaald, zonder daar een kostenverhoging tegenover te stellen, zijn er extra glasbakken in de wijken geplaatst, zijn de openingstijden van het Afvalbrengstation (ABS) blijvend verruimd en is er in het centrum een mini-milieustraat (voor batterijen, gloeilampen, frituurvet en elektrische apparaten) geopend. Bij succes zal dit een vervolg krijgen elders in het dorp.

De doelstelling van 100 kg restafval per inwoner per jaar in 2020 is niet gehaald in Nederland. In Zeewolde is men wel goed van start gegaan. Met een daling van 160 kg naar 136 kg per inw. p.j. heeft het omgekeerd inzamelen in een jaar tijd een reductie opgeleverd van 24 kg restafval per inw. p.j.. Dat is een besparing van 65.000 euro op verbrandingskosten en afvalbelasting.

Met 136 kg restafval per inw.p.j. was gemeente Zeewolde in 2020 de beste scorende gemeente in het HVC-gebied. In 2021 werd Zeewolde voorbijgestreefd door de Noordoostpolder (101 kg restafval per inw. pj.). De daling heeft wellicht te maken met het recycletarief dat de Noordoostpolder heeft doorgevoerd. Suithoff: Dat sterkt ons in de gedachte dat invoering van deze prijsprikkel voor Zeewolde een logische vervolgstap is.”

Waarschijnlijk mede door het thuiswerken vanwege corona, was er in 2021 een lichte stijging van restafval. Maar gezien wat er jaarlijks in de restafvalbak zit (38 kg GFT/21 kg papier/14 kg plastic) valt er volgens Suithoff nog heel wat te winnen. “Als we dat eruit zouden laten, dan komen we ruim onder de 100 kg restafval per inw. p.j..” De doelstelling is fors volgens de wethouder, “maar niet onhaalbaar.”