Voorbeeldfoto
Voorbeeldfoto Foto: Z. Burival/Unsplash

Zonnepark van 2 ha op landbouwgrond langs Gooiseweg

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Langs de Gooiseweg ter hoogte van het Priempad komt een zonnepark van ruim twee hectare groot. De gemeente Zeewolde heeft hiervoor een vergunning verleend.

De plannen voor een zonnepark waren er al drie en een half jaar. De gemeenteraad ging er in februari 2019 met enige reserve mee akkoord. Dat het vervolgens zolang moest duren, had te maken met kritiek van Defensie. Niet veel verderop staat een zendpark ten behoeve van communicatie tussen schepen en militairen in missiegebieden en Defensie was bang dat het nieuw aan te leggen zonnepark invloed zou hebben op het zendpark. Aanvullend onderzoek wees uit dat het park geen hinder zou ondervinden van de zonnepanelen. De gemeente Zeewolde kon daarom de vergunning alsnog verlenen. Het gebruik van landbouwgebied voor zonneparken ligt al jarenlang gevoelig. De gemeente Zeewolde kwam bij de landbouwgrond terecht, om een alternatief te hebben voor het plaatsen van zonnepanelen op het moment dat de voorraad daken en gebouwen op zou raken. 

In de in februari 2019 gestarte pilot heeft de gemeente Zeewolde in totaal 25 hectare aan beleidsruimte voor een drietal onderscheidende zonnepark-initiatieven op landbouwgrond in een zoekgebied. De andere twee projecten waren aan de Bloesemlaan 5 en 34. Deze pilot past binnen het toenmalig vigerend provinciale beleid; de provinciale Structuurvisie Zon. Het Zonnepark Priempad-Gooiseweg is het laatste project binnen deze pilot en is in procedure gekomen voordat de provincie december vorig jaar het besluit nam dat het niet langer toegestaan is om zonneparken op landbouwgrond te ontwikkelen. Daarmee is het voor de gemeente Zeewolde mogelijk om dit project te vergunnen. Dit is dan ook gebeurd in nauwe afstemming met de provincie. Naast deze pilot van de gemeente is er nu geen beleidsruimte voor zonneparken op landbouwgrond, noch vanuit de gemeente noch vanuit de provincie. 

Het is nog onduidelijk hoeveel panelen er komen en wanneer de bouw start.