Afbeelding
Foto: Carolien van Oijen

Boerenerven mogelijk aangekocht voor stikstofcompensatie

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Gemeente Zeewolde is nog altijd voornemens bedrijventerrein Trekkersveld IV (35 ha) te realiseren. Dat kan alleen als de stikstofuitstoot de natuurlijke kenmerken van beschermde Natura 2000-gebieden niet aantast. 

Ter compensatie van de stikstofuitstoot die de ontwikkeling van die uitbreiding met zich mee zal brengen, heeft de gemeente twee boerenerven aangekocht.

Het gaat om twee erven en bijbehorende gebouwen aan de Ossenkampweg. De gemeente werd zelf door de eigenaren benaderd. Zij gaven aan hun bedrijf te willen stoppen en bereid te zijn om de twee erven en bedrijfsgebouwen aan de gemeente te willen verkopen. Volgens de gemeente ligt er op de erven ‘een behoorlijk aantal stikstofrechten’. Omdat realisatie van Trekkersveld IV alleen haalbaar zou zijn als bestaande stikstofruimte van elders (zoals een stoppende veehouder die hetzelfde gebied ‘belast’) zou kunnen worden aangewend (extern salderen), heeft de gemeente besloten de twee erven en de gebouwen te kopen voor €2.675.000. Het gaat om een totaal oppervlak van 28.926 m2 (2.8926 ha).

Bedrijventerrein en woningen

De aangekochte stikstofrechten zouden voldoende zijn voor de uitbreiding van bedrijventerrein Trekkersveld IV (35 ha) en laten volgens de gemeente zelfs een overschot zien. De overgebleven stikstofruimte zou dan kunnen worden aangewend voor woningbouw in Polderwijk-Noord. 

Oppositie boos

Op de raadsinformatieavond van donderdag 1 december kwam het onderwerp ter sprake. Omdat er over een koopcontract en een onderzoeksrapport werd gesproken, koos de meerderheid van de raad ervoor dit in beslotenheid te doen. De oppositiepartijen waren het hier niet mee eens en kozen ervoor bij dit deel van de vergadering dan ook niet aanwezig te zijn. “Het is gewoon een openbaar stuk”, zo meende Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde). “Uiterst bijzonder met een coalitie die kiest voor openheid en transparantie”, vulde Martijn Wortman (VVD) aan. Ook Bouwe van der Weide (CDA) begreep er niets van. “Het kan zijn dat je het hebt over prijzen, waarmee je je concurrentiepositie verslechtert, maar daar is hier helemaal geen sprake van.” Wethouder Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) zei verbluft te zijn door het opstappen van de oppositie. “We willen de belangen van de gemeente niet beschadigen en dus ook niet die van de inwoners.”

Het heikele onderwerp komt op de agenda van de commissie Bestuur, Ruimte en Samenleving van donderdag 8 december, waarna er een besluit wordt genomen in de raadsvergadering van donderdag 22 december.


Afbeelding
Naut Smetsers loopt 'Muskathlon' voor het goede doel, in Ghana! Algemeen Instagram 7 feb, 22:45
Afbeelding
Polderband BROZ viert 50-jarig bestaan met rondtoer door Flevoland Cultuur Instagram 7 feb, 14:00
Afbeelding
Oud-Zeewoldenaar Wout Jansen wil 'lokale' stem in de Staten Politiek 7 feb, 13:00