vlnr: Helmut Hermans - wethouder gemeente Zeewolde, Jan Zwaan - voorzitter HBZ en Petra van den Berk - directeur-bestuurder Woonpalet.
vlnr: Helmut Hermans - wethouder gemeente Zeewolde, Jan Zwaan - voorzitter HBZ en Petra van den Berk - directeur-bestuurder Woonpalet. Eigen foto

Prestatieafspraken bieden duidelijke visie op goed wonen

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - “Goede gesprekken tussen gemeente Zeewolde, Huurdersbelangen Zeewolde en Woonpalet hebben geleid tot een mooie reeks geactualiseerde prestatieafspraken 2023 – 2025”, aldus Woonpalet. “Dat deze op 12 december zijn ondertekend, betekent dat er een duidelijke gezamenlijke visie ligt op hoe goed wonen in Zeewolde behouden en gestimuleerd kan worden.”

Rode draad door alle afspraken is het delen van verantwoordelijkheid voor en het gezamenlijk leveren van een bijdrage aan goed wonen in Zeewolde. “Op het gebied van duurzaamheid vinden Huurdersbelangen Zeewolde (HBZ), gemeente en Woonpalet elkaar bijvoorbeeld rond het informeren en enthousiasmeren van bewoners voor duurzaamheid. Dat past ook bij de plannen van gemeente en Woonpalet om in 2023 te starten met het voorbereiden van het aardgasloos maken van de Wildbuurt, Vlinderbuurt en Vissenbuurt.”

Versnelling nieuwbouw en transparant verkoopproces

Gemeente en Woonpalet zijn wat nieuwbouw betreft in gesprek om te kijken waar deze versneld kan worden. “Dit staat los van de 140 woningen die Woonpalet tot 2025 gepland heeft te gaan bouwen”, laat de woningcorporatie van Zeewolde weten. Doorstroming wordt gestimuleerd door bij verkoop voorrang te bieden aan huurders en andere Zeewoldenaren. “Woonpalet hanteert een zelfbewoningsplicht van drie jaar en – vanaf 1 januari 2023 – een transparant verkoopproces. Daarbij is het voor de kopers inzichtelijk welke bedragen zijn geboden.”

Ruimte voor ontmoeting

Op het gebied van Wonen en Zorg springen de plannen voor een woonzorgcomplex in Havenkwartier eruit, te ontwikkelen met Coloriet. “Een belangrijk thema daarbij is ‘ruimte voor ontmoeting’, iets wat gemeente en Woonpalet samen invulling gaan geven. En omdat goed wonen meer is dan een woning, krijgt leefbaarheid ook volop aandacht. HBZ houdt ogen en oren in de wijk open en deelt relevante informatie met gemeente en Woonpalet. Verder onderzoekt Woonpalet samen met gemeente en MDF een mogelijke samenwerking met PostNL om eenzaamheid te signaleren. Ook gaat Woonpalet een sociaal wijkbeheerder werven.

De prestatieafspraken

De prestatieafspraken zijn gebaseerd op het collegeprogramma ‘Voor Zeewolde, met Zeewolde’ (coalitieakkoord 2022 – 2026), de Woonvisie van de gemeente Zeewolde (2020) en het ondernemingsplan van Woonpalet 2023 – 2025 (in ontwikkeling). De prestatieafspraken zijn onderverdeeld in acht thema’s te weten: huisvesting reguliere doelgroepen en woonruimteverdeling, huisvesting nieuwkomers, leefbaarheid en veiligheid, verkoop, duurzaamheid en klimaat, wonen en zorg, nieuwbouw en procesafspraken. De gebruiksvriendelijke pdf met prestatieafspraken is voor geïnteresseerden te raadplegen via de websites van betrokken partijen.

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21