Afbeelding
Foto: logo woonpalet

Woonpalet hanteert dit jaar geen inkomensafhankelijke huurverhoging

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - De huren van Woonpalet gaan per 1 juli a.s. 2,3% omhoog. Die verhoging gaat volgens de kaders van de overheid, meldt de woningcorporatie van Zeewolde. Op een belangrijk punt wijkt Woonpalet af van de ruimte die de overheid biedt: huurders met een inkomen hoger dan circa € 47.000,- krijgen géén extra inkomensafhankelijke opslag. 

Woonpalet verkoopt woningen, maar verder is de enige inkomstenbron van Woonpalet de huur. Daarvan wordt het onderhoud aan de huurwoningen betaald, het verduurzamen en het bouwen van nieuwe woningen. De kosten voor deze drie kernactiviteiten zijn inmiddels met veel meer dan inflatie gestegen. Woonpalet ontkomt er dan ook niet aan de huren dit jaar te verhogen. Te meer omdat de huren in 2021 niet zijn verhoogd. Ongeveer 460 huurders kregen toen zelfs een huurverlaging. Deze huurverlagingsoperatie resulteert in € 200.000,- minder aan huurinkomsten op jaarbasis.

Niet reëel
Ongeveer 170 huurders van de in totaal 2.000 verdienen meer dan circa € 47.000,- per jaar. De overheid biedt de mogelijkheid die huurders een extra huurverhoging te geven. Dit zou ze stimuleren hun wooncarrière voort te zetten buiten de sociale huursector.
Bertho Eding, manager Wonen: “In Zeewolde verwachten dat huurders doorverhuizen naar middeldure huur of vrije sector huur als de huurprijs van hun sociale huurwoning stijgt, is niet reëel. Er is immers nauwelijks aanbod en de huurprijzen in die sectoren liggen ver boven onze huurprijzen. Dat is een van de redenen dat we de inkomensafhankelijk huurverhoging dit jaar laten gaan. De andere reden is dat Woonpalet een financieel gezonde woningcorporatie is. We kunnen het ons op dit moment – op dit front - veroorloven.”

Wonen betaalbaar houden
Woonpalet zegt er hard aan te werken om het wonen voor haar huurders betaalbaar te houden. “Onder andere het ‘twee hurenbeleid’ voorziet daarin. Dat betekent dat Woonpalet een gedeelte van de huur bijlegt, als de woningzoekende die in aanmerking komt, huurtoeslaggerechtigd is. Zo komt diegene in aanmerking voor huurtoeslag.”  Verder investeert Woonpalet doorlopend in energiebesparende maatregelen waardoor het woningbezit een gemiddeld energielabel A heeft. “Zeker in deze tijd met hoge energieprijzen draagt een duurzame woning bij aan lagere woonlasten.”

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21