Afbeelding
Foto: Gemeente Zeewolde

Inwoners denken volop mee over viering jubileum ‘40 jaar Zeewolde’

· leestijd 2 minuten Gemeente Instagram

ZEEWOLDE – De inwoners van Zeewolde hebben echt zin in de viering van het 40-jarig bestaan van hun gemeente volgend jaar. Dat bleek woensdagavond 4 oktober wel tijdens de informatieavond over het onderwerp in het gemeentehuis. De raadzaal was tot de laatste plaats bezet en er werd volop gezamenlijk nagedacht hoe het jubileum in 2024 op feestelijke wijze gestalte zou kunnen krijgen.

Jubileum logo 

Burgemeester Gerrit Jan Gorter gaf om 19.30 uur de aftrap voor de infoavond met bewoners door het logo ‘Samen Sterk, Zeewolde 40 jaar’ te presenteren. Hierna stelde projectleider Atie Edink de leden van het team voor dat de feestelijke activiteiten coördineert en begeleidt. 

Kleine vijftig ideëen

Voor de viering van het 40-jarig bestaan van de gemeente is in totaal vier ton beschikbaar. Van dat bedrag moet de externe en ambtelijke ondersteuning worden afgetrokken, alsmede het huis-aan-huis geschenk van de gemeente, waarna er zo’n 220.000 euro overblijft voor de ingebrachte ideeën. En er bleek genoeg bedacht te zijn, in totaal kwamen er de afgelopen tijd een kleine vijftig ideeën binnen. Het genoemde budget zou met 550.000 euro ruim worden overschreden, indien alle prijskaartjes ervan bij elkaar werden opgeteld. “Maar er zat ook een idee van 195.000 euro bij, dat niet uitvoerbaar was en ook niet aan de gestelde criteria voldeed”, nuanceerde Edink direct. 

Voorwaarden

Om voor subsidie voor een activiteit in het kader van het 40-jarig bestaan van de gemeente in aanmerking te komen, moet de aanvrager aan enige voorwaarden voldoen, lichtte Edink vervolgens toe. Zo moet hij/zij in Zeewolde woonachtig zijn en het evenement zelf gaan organiseren dan wel er nauw bij betrokken zijn. Het evenement moet verder een duidelijke link hebben met 40 jaar Zeewolde en er dient een degelijke financiële onderbouwing van het geheel te kunnen worden overlegd. Verder moet de festiviteit aan de veiligheidseisen van de gemeente voldoen en voor iedereen toegankelijk zijn. 

Brigitte Coté en Guus Pengel, regiocoördinatoren van het VSBfonds, waren woensdagavond eveneens aanwezig om mee te denken met de indieners van een initiatief en te bekijken of er wellicht nog wat geld uit hun potje zou kunnen worden gehaald. Na de kennismaking met de twee werden de indieners van een idee verdeeld over vier verschillende groepen (algemeen, cultuur, muziek en sport) om er verder over door te praten en te bezien of het misschien mogelijk was bepaalde voorgestelde activiteiten aan elkaar te koppelen. 

Ideeën te over

En ideeën waren er zoals gezegd genoeg. In de categorie algemeen waren dat onder meer: een reünie voor de eerste bewoners, een show van classic cars door het dorp, tulpen in bakken in het centrum en bij scholen, een rondrit met de ‘bringo’ in het kader van de veertigste gemeentelijke verjaardag en de aanplant van tulpen op het Tulpeiland (een idee dat overigens al is uitgevoerd).

 Tot de culturele ideeën behoorden onder meer een lichtjesshow vanaf het water, een openluchtvoorstelling, een toneelstuk over 40 jaar Zeewolde, het ‘mobiele’ museum Seaewald, een wandelroute met gedichten en een lasershow in combinatie met een dj.

Ook op muzikaal gebied was er het nodige bedacht, zoals een speciaal festival, het optreden van een reggaeband, een hippiemarkt, een muzikale vaarroute door de Blauwe Diamant en een klassiek concert op het Tulpeiland. Hiernaast boden verschillende koren en individuele zanger(es)s(en) zelf een jubileumoptreden aan. 

Ten slotte waren er ook ideeën in de categorie sport, zoals het ‘calorieënpad’, de ‘walk of crocs’, een wielerronde en speciale uitvoeringen van de minimarathon, Smash for life en Fiets ‘m d’r in. 

Guinness Book

De eerste informatieavond over de aanstaande jubileum van de gemeente Zeewolde krijgt binnenkort een vervolg. Hiervoor bleek woensdagavond genoeg belangstelling te zijn. Projectleider Atie Edink kwam woensdagavond nog met een uitsmijter. Wie verzint voor volgend jaar een leuk idee om Zeewolde een plekje te laten krijgen in het Guinness Book of Records? Om over na te denken dus! 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding