Huidige blik op twee van de negen boerderijen
Huidige blik op twee van de negen boerderijen Foto: Eddy Berendse

Brandbrief van de ondernemers op de aangewezen voorkeurslocatie voor ‘kazerne van de toekomst’

· leestijd 1 minuut Ingezonden Instagram

ZEEWOLDE - Het Ministerie van Defensie gaf in augustus dit jaar aan op het grondgebied van de gemeente Zeewolde te kijken naar vestigingsmogelijkheden voor een nieuw te bouwen kazernecomplex. Ondernemers op de aangewezen voorkeurslocatie voor de ‘kazerne van de toekomst’ maken zich grote zorgen. Dat uitten zij in een ingezonden brandbrief:

“Op 2 december 2022 veranderde onze toekomst óók voorgoed! Medewerkers van Ministerie van Defensie en de gemeente stonden aan de deur. Zij kwamen ons vertellen dat het Ministerie van Defensie van plan is om een nieuwe ‘superkazerne’ voor de landmacht te bouwen in ons gebied. Eentje van maar liefst vijfhonderd hectare groot, stel je eens voor méér dan zevenhonderd voetbalvelden groot, en het liefst midden in het land. En de voorkeurslocatie is ‘Zeewolde’, centraal in Nederland en makkelijk bereikbaar, net over de Nijkerkerbrug.

De mededeling die we ook nog eens meekregen is dat de Rijksoverheid al eigenaar is van deze grond en dus de lopende erfpacht (veelal van veertig jaar) kan ontbinden om reden van het algemeen belang. Kortom, een verhuizing van onze bedrijven of het einde van de onderneming hangt als het ‘zwaard van Damocles’ boven onze hoofden. En dat voor de vele gezinnen die hier destijds als polderpioniers begonnen zijn!

Wij vinden het belangrijk dat iedereen die in Zeewolde woont, werkt, recreëert en bestuurt, zich bewust is van de impact van zo’n megagrote hypermoderne kazerne. Impact op de algemene belangen, zoals bijvoorbeeld landbouw, natuur en mobiliteit. Het betreft niet alleen ons als ondernemer maar óók jullie, het gaat namelijk ook over jullie toekomst en over die van Zeewolde. Deze supermoderne kazerne heeft nog veel meer impact dan een hyperscale datacenter. Het gaat om ‘Amerikaanse taferelen’ in de polder. Dit gebied gaat van ‘groen’ naar ‘grijs’. Vandaar dat wij een brandbrief vanuit de ondernemers geschreven hebben over de aangewezen voorkeurslocatie van deze ‘Kazerne van de toekomst’. Zoals het ernaar uitziet niet onze toekomst en die van jullie als de plannen doorgezet worden.”

De volledige ‘Brandbrief van de ondernemers’ met zienswijze vanuit de agrarische hoek vind je hier  en is tevens opvraagbaar bij de families: Potters-Huiden (Nulderpad 2), Dekker/ Bij Boer Sjaak (Nulderpad 6), Van Kats (Middelbeekpad 2), Zijlstra, Middelbeekpad 5 en 6, Lokhorst (Erkemederpad 5), Van Kats & Limberger (Erkemederpad 10), Meijer (Erkemederpad 1), Den Brok / Boeren Pitstop (Erkemederpad 2).”

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00