Afbeelding
Eigen foto

Herdenking heksenvervolging Harderwijk

Ingezonden

HARDERWIJK - Op 3 juni vinden in het hele land, waaronder Harderwijk, acties plaats ter herdenking van de slachtoffers van heksenjachten.

Op tenminste 20 plekken in Nederland worden door honderden mensen tegelijkertijd op 3 juni om 12.00 witte bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de heksenvervolgingen. Met deze actie vraagt Stichting Nationaal Heksenmonument om een fysiek monument in de openbare ruimte.

Locaties

De acties vinden o.a. plaats in Amsterdam, Almen, Appingedam, Asten, Cranendonck, Delft, Geldrop, Harderwijk, Heeze, Lierop, Maastricht, Mierlo, Nijmegen, Onstwedde, Roermond, Schiedam, Sneek, Someren, Utrecht en Vlissingen. Dit zijn enkele van de plekken waar executies zijn voltrokken. Daarnaast is er ook een herdenking in Oudewater, de enige plek waar beschuldigden een eerlijk proces kregen, en dus werden vrijgesproken. Hier worden alle Nederlandse slachtoffers van de heksenjachten herdacht.

Harderwijk

Van Harderwijk zijn drie slachtoffers bekend. Nale Aelts werd in 1594 veroordeeld tot de doodstraf, door wurging en verbranding. Gese ten Stal (1588) en een onbekende man (1665) overleden tijdens hun proces, vaak door martelingen of slechte omstandigheden in hun cel. Op zaterdag 3 juni om 12.00 wordt de herdenking in Harderwijk geleid door Renate van der Kwast.

Deze actie wordt georganiseerd door de Stichting Nationaal Heksenmonument,  die pas is opgericht. Het bestuur bestaat uit schrijver Susan Smit, theatermaker Manja Bedner en schrijver Bregje Hofstede, maar de stichting is het initiatief van een grote groep voornamelijk vrouwen uit allerlei sectoren, die het tijd vonden voor meer historisch besef van de heksenvervolgingen.

Met deze actie vraagt de stichting om een Nationaal Heksenmonument. 

Meer informatie: www.nationaalheksenmonument.nl

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00