Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

AMVZ brengt bezoekers Volkskerstzang in de gloria

· leestijd 1 minuut Kerk Instagram

ZEEWOLDE – Zo’n 175 belangstellenden kwamen zaterdagavond 16 december in kerkcentrum Open Haven af op Volkskerstzang Zeewolde. Muzikale medewerking was er van de Algemene Muziekvereniging Zeewolde onder leiding van Marten Miedema. De samenzang met de bezoekers werd verder begeleid door Marjan Hartgers op orgel. Burgemeester Gerrit Jan Gorter las het kerstevangelie uit Lucas 2 voor. Het geheel werd gepresenteerd door Johanneke Bakker-van Tilburg.

Nieuwe invulling

Vele jaren organiseerde het Interkerkelijk Mannenkoor Zeewolde (IMZ) op de zaterdagavond voor Kerst de zogenoemde Kerst Zing-in. De laatste keer gebeurde dat in 2019. Het coronavirus gooide in de twee jaren daarna roet in het eten, maar in 2022 werd de traditie nieuw leven ingeblazen. Wel was intussen het mannenkoor opgeheven, reden waarom naar een nieuwe invulling van het samenzijn moest worden gezocht. De Protestantse Gemeente Zeewolde wierp zich hierbij op als organisator.

Herbergier 

‘In de Gloria’ was het thema van de jongste editie van Volkskerstzang Zeewolde. Johanneke Bakker zei heel goed te begrijpen dat veel mensen zich momenteel niet ‘in de gloria’ voelen. “We willen ons graag tot gloria-hoogte zingen”, aldus de presentatrice. “Maar zingen we onszelf daar blijdschap en vrede mee te binnen? Wat verlangen we er allemaal naar dat gloria ook zichtbaar wordt in onze tijd en in ons leven.” Marjan Hartgers startte het muzikale gedeelte van de avond door op het orgel ‘Wohl mir, dass ich Jesum habe’ van Johann Sebastian Bach ten gehore te laten brengen. Alle aandacht was er vervolgens voor het aandoenlijke kerstverhaal ‘Dirk de herbergier’, dat werd voorgelezen door Johanneke Bakker. Dirk kreeg de rol van herbergier in het kerstspel, al was hij veel liever Jozef of een van de herders of wijzen geweest. Nu moest hij Jozef en Maria vertellen dat hij geen plaats voor hen had en daarna de deur hard dichtslaan. Dirk kon dit niet over zijn hart verkrijgen en bood de twee – hoe actueel! – toch onderdak, hoewel dit eigenlijk helemaal niet in het script stond.

Gluhwein

De AMVZ had voor zaterdagavond allerlei kerstnummers ingestudeerd, zoals ‘The King of love, my Shepherd’ en ‘Be still for the presence of the Lord’. Ook begeleidden de muzikanten bekende kerstliederen als ‘Komt allen tezamen’, ‘Stille Nacht’ en ‘Nu zijt wellekome’, waardoor het samenzijn met recht een volkskerstzang werd. Aan het slot van het gebeuren werd het aloude kerstgezang ‘Ere zij God’ door alle aanwezigen staande (mee)gezongen. Na afloop was er in de hal van Open Haven nog tijd voor een drankje. Favoriet daarbij was de speciaal op temperatuur gebrachte gluhwein.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding