Afbeelding
Nemef

Aantal woninginbraken blijft stijgen

· leestijd 1 minuut Politie

ZEEWOLDE - Met het verder loslaten van de coronamaatregelen afgelopen zomer is in Zeewolde een opmerkelijke stijging te zien in woninginbraken. Het totale aantal, vanaf januari 2021, staat nu op twintig. Van deze twintig inbraken werden er maar liefst veertien gepleegd vanaf half augustus tot heden. Opvallend hierbij is dat de inbraken vooral gepleegd worden in woningen waarvan de bewoners één of meerdere dagen afwezig zijn.

Ook in de afgelopen twee weken was het weer raak. De politie ontving vijf inbraakmeldingen: Bonte Specht (29/10), Houtwal (tussen 31/10-1/11), Havikskruid (tussen 5/11-7/11), De Rede (tussen 5/11-7/11) en Robertskruid (8/11). In het laatste geval is het de inbreker(s), ondanks het forceren van een raam, niet gelukt de woning binnen te komen. Uit de schuur werden wel een tiental werphengels meegenomen. Eenmaal binnen werden de woningen allemaal grondig doorzocht. In één geval werden sieraden meegenomen. In sommige gevallen was er zo’n rotzooi gemaakt dat nog moet worden achterhaald of en wat er mogelijk meegenomen is. Ook bij deze inbraakgevallen is er door de politie zowel buurt- als forensisch onderzoek uitgevoerd.

Cilindertrekmethode
De inbrekers gaan vrijwel overal hetzelfde te werk; middels de cilindertrekmethode waarbij de inbreker de cilinder uit de kern trekt of afbreekt. (Dus ook als de deur op slot in gedraaid). In beide gevallen is het slot kapot en kan de inbreker zijn gang gaan. Inbraak kan worden verkleind door het plaatsen van kerntrekbeveiliging beslag. Tip die de politie bewoners meegeeft is: laat buren weten dat je weg bent zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden. En verdachte situaties altijd melden: 0900-8844.

Mobeye
Andere mogelijkheid als inbraakpreventie is de mobeye, die de politie kosteloos in bruikleen stelt. De mobeye is een apparaat dat beweging en warmte detecteert en staat in directe verbinding met de politie. Hierdoor kan de politie sneller bij de woning zijn, waardoor de pakkans op een woninginbreker wordt verhoogd. Er zijn wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen om de mobeye in bruikleen te krijgen. Zo dien je bijvoorbeeld minimaal drie of meerdere dagen weg zijn uit de woning en mogen er geen huisdieren aanwezig zijn waar de mobeye geplaatst wordt. Voor meer informatie bel. 0900-8844 en vraag naar het wijkteam Zeewolde.