Afbeelding
Lokale Omroep Zeewolde

Niet aanwezige CDA-fractie moet het ontgelden bij andere partijen

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE - De twee leden tellende CDA-fractie was donderdagavond 17 december niet aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering in The Lux. Bouwe van der Weide en Carla van Dongen hadden liever gezien dat de fysieke raadsvergadering zou worden geschrapt en er in plaats daarvan digitaal zou worden vergaderd. Dit naar aanleiding van de ontwikkeling van het aantal oplopende besmettingen en de verscherpte maatregelen die op maandag 14 december door de landelijke overheid werden afgekondigd.

“Wij vinden het onverantwoord om in een dusdanig grote groep te vergaderen”, liet Bouwe van der Weide namens CDA Zeewolde weten. “Eerder dit jaar hebben er al digitale vergaderingen plaatsgevonden. Fysiek vergaderen is een slecht signaal naar de samenleving. Het is wat ons betreft dan ook onbegrijpelijk dat de lokale middenstand haar winkels moet sluiten, maar dat de lokale overheid niet het goede voorbeeld wil geven.”

“Ondanks alle aangescherpte maatregelen hebben we op democratische wijze besloten fysiek bij elkaar te komen, want in een democratie beslist de meerderheid”, aldus burgemeester Gerrit Jan Gorter donderdagavond bij de start van de raadsvergadering in The Lux. “De Rijksoverheid heeft ons als gemeenteraad toegestaan om zelfs bij een totale lockdown fysiek bij elkaar te komen, de raad is niet voor niets het hoogste orgaan binnen de gemeente”, reageerde Rob Smeets (Zeewolde Liberaal). “Een fysieke vergadering leidt tot betere besluitvorming.” Smeets erkende dat er ook raadsleden waren die waarschijnlijk liever digitaal vergaderden. “Maar wegblijven bij een democratische vergadering kan niet. Dat wij niet het goede voorbeeld zouden geven, vind ik onbegrijpelijk. Dan begrijp je volgens mij niet van welk gremium je deel uitmaakt.” Het ZL-raadslid nam het zijn CDA-collega’s in hoge mate kwalijk dat zij er volgens hem een soort publiciteitsstunt van maakten. “Dit getuigt van een misplaatst moreel superioriteitsgevoel. Dit is echt buiten alle proporties. Wij wijzen de goede sier die het CDA hiermee hoopt te maken, sterk af. De suggestie dat wie hier vanavond fysiek aanwezig is niet solidair is met onze winkeliers, vat ik op als een directe belediging aan het adres van alle hier aanwezigen.” Ook Helmut Hermans (Leefbaar Zeewolde) toonde zich hogelijk verbaasd over de afwezigheid van het CDA. “De voorbeeldfunctie die het CDA voor ogen heeft, uit je niet op deze wijze. Wij vinden dat dan ook uiterst verwerpelijk en distantiëren ons hier nadrukkelijk van. We vinden het stuitend dat het CDA het beste kind van de klas wil spelen en de raad wegzet als een stel viruswaanzinnigen. Het is verkiezingstijd en de partijen halen de gekste capriolen uit om in de belangstelling te komen.” Yvonne van Bruggen (PvdA/GroenLinks) had ook liever digitaal vergaderd, maar snapte dat de raad tot een ander besluit was gekomen. “Wij hebben een volksvertegenwoordigende functie en betreuren de argumentatie die het CDA gebruikte.” Wenda Westerhuis (D66) ten slotte zei de keuze van het CDA wél te respecteren, al had haar fractie ervoor gekozen fysiek te vergaderen. Ze stelde daarom ook voor een aantal agendapunten uit te stellen naar een moment dat iedereen wel weer aanwezig kon zijn. Hier voelden de overige fracties echter niets voor.