Afbeelding
Foto: Unsplash

Fracties stellen vragen over verkeerd uitbetaalde tegemoetkoming energiekosten

Politiek

ZEEWOLDE - De fracties van Actief Zeewolde, CDA Zeewolde, VVD Zeewolde en D66 Zeewolde stellen vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de onlangs verkeerd uitbetaalde tegemoetkoming van de energiekosten. 

Afgelopen week heeft MeerInzicht namens onder andere de gemeente Zeewolde de tegemoetkoming energiekosten van € 800,00 overgemaakt aan alle inwoners die daar recht op zouden hebben. Deze bijdrage is zeer welkom bij de lagere inkomens, niet alleen vanwege de stijgende energielasten, maar ook vanwege de hoge inflatie waardoor alles duurder wordt. Er is gebleken dat deze tegemoetkoming ook is overgemaakt naar inwoners die hier geen recht op zouden hebben. Het gaat dan niet om een enkel geval, maar om een grote groep mensen, volgens MeerInzicht om 158 personen in de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde. 

Om dit te repareren belt MeerInzicht deze inwoners nu op met de mededeling dat het geld terugbetaald moet worden. “Bij mensen met een laag inkomen kan dit leiden tot financiële problemen, omdat zij de bijdrage al gebruikt kunnen hebben om bijvoorbeeld een achterstallige rekening te betalen. Onze fracties hebben hierover de volgende vragen: 

1) Hoe groot is de groep inwoners in Zeewolde waarbij de tegemoetkoming onterecht zou zijn overgemaakt. 

2) Welk aandeel van deze groep heeft een bijstandsuitkering? 

3) Hoe gaat MeerInzicht zich opstellen tegenover inwoners die deze tegemoetkoming niet makkelijk meer kan terugbetalen? 

4) Wat is de oorzaak van de gemaakte fout? 

5) Wat gaat MeerInzicht doen om herhaling van een dergelijke fout te voorkomen? 

6) Moeten inwoners gedupeerd worden door fouten van Meerinzicht?