Afbeelding
Josh Appel

ChristenUnie krijgt antwoord op vragen over inclusieve samenleving: Inclusie Agenda Zeewolde in de maak

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE - Het VN verdrag Handicap verplicht gemeenten een actieplan op te stellen dat bijdraagt aan een inclusieve samenleving. De VNG heeft als ondersteuning een agenda en een routekaart opgesteld om gemeenten hierbij te helpen. Veel gemeenten in Nederland maken hier gebruik van. Zeewolde echter (nog) niet. De lokale fractie van de ChristenUnie stelde op 25 januari hier ex-artikel 36-vragen over aan het college van B en W.

In een reactie bevestigt het college dat met de bekrachtiging van het VN-verdrag alle gemeenten de verplichting hebben gekregen om een lokale inclusie agenda op te stellen. Hierin staat vastgelegd hoe gewerkt wordt aan een samenleving waarin elke inwoner, met en zonder beperking, vanzelfsprekend mee kan doen. “De vorm van een lokale inclusie agenda is echter vrij. Sommige gemeenten werken met een aparte agenda, andere gemeenten kiezen ervoor om de lokale inclusie agenda te integreren in beleidsplannen.”

De gemeente geeft aan een breed aantal taken (vanuit het rijk en vanuit gemeentelijk beleid) te hebben die gericht zijn op inclusie. “De doelstellingen om ervoor te zorgen dat iedereen kan meedoen en niemand wordt uitgesloten, staan dan ook omschreven in diverse beleidsnota’s (welzijn, sport, onderwijs, cultuur etc.).”
“Het sociaal beleid van de gemeente loopt uiteen van het ‘meedoen’ van alle inwoners, via preventie, vroegsignalering en lichte ondersteuning tot aan individuele ondersteuning. Ook het ruimtelijk en economisch beleid draagt bij aan de inclusieve samenleving, bijvoorbeeld door het vergroten van de fysieke en digitale toegankelijkheid. Tevens komt inclusie terug in onze dienstverlening en communicatie, waarbij ‘de klant centraal staat’. Het bestaande beleid wordt dan ook meegenomen bij het inzichtelijk maken van wat we allemaal (al) doen aan inclusie.”

Meerwaarde
Op de vraag of het college de meerwaarde ziet om de inclusiviteit in Zeewolde goed in kaart te brengen zodat obstakels voor mensen met een beperking weggenomen kunnen worden antwoord het college bevestigend: “Een Inclusie Agenda kan bijdragen aan het uiteindelijke doel om letterlijk en figuurlijk drempels weg te nemen in de samenleving. Op alle leefgebieden. Ons beleid is gericht op een samenleving waarin elke inwoner vanzelfsprekend mee kan doen. Om dit beleid nu te inventariseren en te verwoorden in één integraal document, heeft zeker meerwaarde voor mensen met een beperking.”

Doelstellingen
De Inclusie Agenda van de VNG biedt houvast voor een integrale aanpak om een plan op te stellen op het gebied van onderwijs en ontwikkeling, thuis, werk en inkomen, vervoer, welzijn en gezondheid en ondersteuning. Het college geeft aan dat op dit moment gewerkt wordt aan de formulering van een interne opdracht om een Inclusie Agenda Zeewolde op te stellen. “Voor de uitvoering van deze opdracht wordt ook gebruikgemaakt van het aanbod (hulpmiddelen en inspiratie) dat de VNG biedt via het project ‘Iedereen doet mee’.”

Gemeente Zeewolde werkt met de lokale integrale uitvoering agenda sociaal domein waarin de gezamenlijke maatschappelijke doelen, maatschappelijke inspanningen en randvoorwaarden staan genoemd (DIN). “Het organisatie overstijgend werken, participatie van inwoners, het inzetten op ontmoeting en ondersteuning zijn gezamenlijke inspanningen die in de DIN als doelstellingen staan verwoord. De nog dit jaar op te stellen Inclusie Agenda Zeewolde zal hier dan ook op aansluiten.”

De ChristenUnie gaf aan het belangrijk te vinden dat mensen met een beperking betrokken worden bij de start, ontwikkeling en uitvoering van het proces om tot een inclusieve(re) samenleving te komen. “Communicatie met de doelgroep is essentieel.” Het college sluit zich bij die uitspraak aan. “De implementatie van het VN-Verdrag heeft ook als kenmerk ‘Niets over ons zonder ons’. Ervaringsdeskundige inwoners weten als geen ander welke verbeteringen in de gemeente nodig zijn om onbeperkt mee te doen en worden dan ook betrokken bij het opstellen van de Inclusie Agenda. Bovendien hanteren wij reeds als uitgangspunt om interactief te werken; participatie van inwoners stond dan ook centraal staan bij de totstandkoming van het huidige beleid en de uitvoering daarvan.”

In gesprek
In Zeewolde is geen platform waarin mensen met een beperking verenigd zijn, maar het is wel de bedoeling om ervaringsdeskundige inwoners te laten meedenken bij het opstellen van een inclusie agenda”, antwoord het college op de vraag hoe zij mensen met een beperking willen betrekken bij de inclusieve samenleving in Zeewolde. “Hoe dit gaat gebeuren is afhankelijk van het onderwerp maar het is de bedoeling dat ervaringsdeskundige inwoners met beleidsmedewerkers in gesprek gaan om ervaringen te delen. Daarnaast maken wij gebruik van de mogelijkheid om advies in te winnen bij het Wmo adviesteam, MEE IJsseloevers, De Burgertafel Zeewolde en andere vertegenwoordigingen van doelgroepen, zoals bijvoorbeeld het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland en de 55PlusRaad.”

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 10 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 12 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 12 uur geleden