Foto: Zeewolde Actueel

‘Diamant’ voor echtpaar Sijl - Schaap

· leestijd 1 minuut Gemeente Instagram

ZEEWOLDE — Dinsdag 23 april vierden Gert Sijl en Leida Sijl – Schaap het heugelijke feit dat ze zestig jaar geleden in het huwelijk traden. Hun huiskamer stond aan het eind van die dag al vol met bloemen, maar het gemeentelijk bloemetje liet nog even op zich wachten. De volgende dag maakte burgemeester Gerrit Jan Gorter dat meer dan goed, en kwam namens het gemeentebestuur hartelijk gelukwensen, uiteraard mét bloemetje. 

“Ja, weet u”, begon de burgemeester, “de dinsdag is altijd een volle vergaderdag voor het hele gemeentebestuur. Een afspraak voor een huwelijksjubileum zit er dan even niet in, maar de woensdag, dat gaat prima!” Gert en Leida vonden dat geen probleem. “Het echte feest is toch pas op 1 juni”, zegt Gert, “en we zitten niet zo vast aan die datum. Twee van onze kleinkinderen verblijven in Amerika, en die zagen de bui al hangen, want ze komen pas eind mei voor een aantal weken terug. Nou, zeiden we, maak je niet ongerust, dan vieren het toch op 1 juni? Dan kan de hele familie er bij zijn: drie kinderen met aanhang, en negen kleinkinderen. Allemaal blij!”

Leida en Gert zijn echte ‘Huizers’. In Huizen, daar groeiden ze op en zaten samen al in de eerste klas van de lagere school. “Toen ik een jaar of veertien was, was ik bevriend met haar broer, en zo kwam ik daar voor het eerst over de vloer. Ik vond haar maar een bijdehandje…” En Leida schatert: “en jij was een sulletje!” Nog later, tijdens haar studie in Haarlem, met al een paar vriendjes achter de rug, liet ze hem weten toch heel veel voor hem te voelen. “Ik was heel verbaasd”, geeft Gert toe. “Ik was daar niet zo mee bezig, maar je ziet wat het geworden is. Nu al weer 60 jaar!”

Gert en Leida praten graag en gepassioneerd over een project dat ze 33 jaar geleden samen met anderen in Roemenië op gang hielpen: een verzorgingshuis voor hulpbehoevenden, in de ruime zin van het woord. “Vroeger gingen we er meerdere keren per jaar naar toe om de handen uit de mouwen te steken, maar nu voelen we toch dat de jaren gaan tellen. Maar één keer per jaar, dat doen we nog steeds!” Voor hun warme betrokkenheid bij tal van kerkelijke en sociaal-maatschappelijke activiteiten ontving Gert in 2004, en Leida in 2016 een koninklijke onderscheiding. En dát wist de burgemeester natuurlijk nog precies… 

Afbeelding
Koninklijk varen met de "Piet Hein" in Zeewolde Cultuur 4 uur geleden
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 7 uur geleden
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 7 uur geleden