Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Echtpaar Maljaars – Tramper 50 jaar getrouwd

· leestijd 1 minuut Gemeente Instagram

ZEEWOLDE — Het was donderdag 14 december precies een halve eeuw geleden dat Bram Maljaars en Jannie Maljaars – Tramper in het huwelijk traden. Die dag vierden ze hun huwelijksjubileum met kinderen, aanhang en kleinkinderen op safaripark Beekse Bergen, en zo kon het gebeuren dat pas een dikke week later het hoog gemeentelijk bezoek zich aandiende. “Maar niet minder gemeend, hoor!”

Vrijdag 22 december stond wethouder en locoburgemeester Helmut Hermans op de stoep, en feliciteerde bij binnenkomst het jubilerende echtpaar hartelijk namens het gemeentebestuur. Een prachtig boeket bloemen ontbrak natuurlijk niet. “Prachtige kleuren!”, vond Jannie. Onder het genot van een kopje koffie met gebak ontwikkelde zich vervolgens een geanimeerd gesprek over van alles en nog wat, maar vooral over ‘polderpionieren’. Want Bram en Jannie kwamen naar de polder toen er van Zeewolde nog vrijwel niets overeind stond.

Het zijn van origine Zeeuwen, deze pioniers. Ze trouwden in Koudekerke, waar ze door overerving een akkerbouwbedrijf overnamen en voortzetten. In 1985 kwam een kavel in het buitengebied van Zeewolde in beeld, waarmee ze de omvang van hun bedrijf min of meer zouden kunnen verdubbelen, gemeten naar het aantal hectares. Ze waagden de stap, en werden in 1986 akkerbouwers aan de Dodaarsweg. In 2003 werd het bedrijf verkocht. “Geen opvolgers”, zegt Bram nuchter. “Beide dochters hadden geen interesse, geen boerende schoonzoons, nou, dan is het wel duidelijk.” Ze verhuisden nadien naar de dorpskern en wonen daar nog steeds, tot hun groot genoegen. 

Lang zijn Jannie en Bram actief geweest in de Zeewolder gemeenschap. “Ik doe nog wat kerkwerk”, vertelt Jannie, “ik ben nog betrokken bij Vrouwen Van Nu, ik doe mee met de Voorleesexpress, de vier kleinkinderen krijgen natuurlijk aandacht, en daarmee is de agenda dan al weer behoorlijk vol.” Bram is lang verbonden geweest aan de AKZ en in directe relatie daarmee de Voedselbank, en is nu toe aan langzaam afbouwen van zijn vrijwillige activiteiten. “Ik ben nog af en toe te vinden op de golfbaan, ik leg zo nu en dan een biljartje, en verder rustig aan.” Genieten doen ze volop. “Zeewolde is heerlijk!”