Echtpaar Woudenberg - Peeterse
Echtpaar Woudenberg - Peeterse Foto: Zeewolde Actueel

Echtpaar Woudenberg – Peeterse viert gouden huwelijksjubileum

· leestijd 1 minuut Gemeente Instagram

ZEEWOLDE — Maandag 20 november was het precies 50 jaar geleden dat Egbert Woudenberg en Leny Woudenberg – Peeterse elkaar het jawoord gaven. Burgemeester Gerrit Jan Gorter kwam hen namens het gemeentebestuur hartelijk gelukwensen, en bracht gewoontegetrouw een fleurig boeket bloemen mee. 

Egbert is afkomstig uit Nijkerk, waar hij een loopbaan had in de grafische industrie. “Jarenlang bedrijfsleider geweest in een drukkerij”, vertelt hij. “Met heel veel plezier gedaan!” Leny kan bogen op een lange carrière in het onderwijs. “Jaa, bijna 45 jaar voor de klas”, lacht ze. “Lang, hè? Begonnen in Zwammerdam, later Ameide, maar al gauw werd het Nijkerk, want we trouwden. Zo gaat dat, en we hebben daar al die jaren fijn gewoond. 

Dat Egbert en Leny uiteindelijk toch in Zeewolde terecht kwamen is geen toeval. “Nee, we kenden Zeewolde al goed, want we hebben, nu al 43 jaar, een ruim chalet op het terrein van RCN”, legt Leny uit. En toen we na ons werkzame leven op zoek gingen naar, zoals dat zo mooi heet, ‘levensloopbestendige bewoning’, toen bleek dat in Nijkerk niet of nauwelijks te vinden.” En Egbert voegt er snedig aan toe: “Tenzij je een flinke smak geld meebrengt…” Leny gaat lachend verder: “En als je die niet hebt…” Zo vonden ze uiteindelijk een ruim appartement in Zeewolde, met fraai uitzicht over het evenemententerrein. “Genoeg reuring, hier! Dagelijks fietsen hele schoolklassen voorbij, op hoogtijdagen zit je eerste rang, prachtig!”

De feestelijke dag wordt enigszins overschaduwd door het feit dat Egbert te kampen heeft met behoorlijk fysiek ongemak. Zodanig zelfs dat hij rolstoelgebonden is, en niet meer thuis verblijft. “Dat is erg jammer, ja’, zegt Leny. Het ziekenvervoer is goed geregeld, hoor, en hij kan regelmatig naar hier komen, maar het is natuurlijk niet hetzelfde. We moeten daarom nog gaan bedenken hoe we het op een passende manier kunnen vieren, mét Egbert en natuurlijk onze twee kinderen, aanhang en vier kleinkinderen. Maar we vinden vast wel wat.”

Oude liefde roest niet: met Nijkerk hebben ze nog steeds een band. Als vrijwilligers zijn Egbert en Leny nog nauw betrokken bij Museum Oud Nijkerk. “Oh ja, ik ben gek op geschiedenis”, bekent Leny, “en Egbert ook. Heel leuk om daar een steentje aan bij te dragen. Ik heb zelfs cursussen geschiedenis gedaan op het HOVO. Ken je dat? Hoger Onderwijs voor Ouderen! Geweldig dat dat kan. Het houdt je scherp, nietwaar? Ja, dat blijven we nog wel even doen, zolang het kan.”