Echtpaar Hof - Kroondijk
Echtpaar Hof - Kroondijk Foto: Zeewolde Actueel

Echtpaar Hof – Kroondijk viert 60-jarig huwelijksjubileum

· leestijd 1 minuut Gemeente Instagram

ZEEWOLDE — Woensdag 20 september vierden Klaas Hof en Lammy Hof – Kroondijk het heugelijke feit dat ze precies 60 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Gerrit Jan Gorter kwam hen namens het gemeentebestuur hartelijk gelukwensen, en bracht gewoontegetrouw een fleurig boeket bloemen mee. “Prachtig!”, vond Lammy.

Klaas is afkomstig uit het Overijsselse Balkbrug, terwijl Lammy’s wieg in het Friese Koudum stond. “Tja, je vraagt je af, hoe komt dát dan bij mekaar, niet?”, begint Klaas met een brede lach. En dan met pretogen: “Mijn zus, dat was de koppelaarster!” En Lammy gaat verder: “Zijn zus en ik waren op een gegeven moment allebei als au pair werkzaam in Luxemburg.” En Klaas weer: “Mijn zus kwam voor even terug naar het ouderlijk huis, vanwege het 25-jarig huwelijk van onze ouders, en opperde aan Lammy: je kan wel mee! Dat gebeurde, en zo hebben we elkaar ontmoet, en het klikte vanaf de eerste dag. M’n opa zei wel eens: van een bruiloft komt een bruiloft. Nou dat kwam dus uit!”

Klaas en Lammy zijn ware polderpioniers. Na hun trouwen kwamen ze te wonen in Swifterbant, waar Klaas naar eigen zeggen ‘pionier’ was bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. “We waren daar de derde bewoners”, vertelt Lammy. “Kan je nagaan… Er was nog helemaal niks, alles moest worden opgebouwd, maar dat hebben we voluit gedaan. We vonden het prachtig.” In dienst bij de Rijksdienst, dat gaf weliswaar zekerheid, maar Klaas, met zijn landbouwopleiding, had een ideaal. “Ik wilde boer worden, met een eigen akkerbouwbedrijf. Nou, wil je bij de Rijksdienst vooruit komen in die richting, dan moet je zorgen dat je opvalt.” Door te solliciteren naar een eigen bedrijf, en zich telkens beschikbaar te houden als er gelegenheid was om verder vooruit te komen, werkte Klaas zich ‘in beeld’. Het bracht hen na Swifterbant in Lelystad, vervolgens naar de Harderringweg even buiten Biddinghuizen, en uiteindelijk in het buitengebied van Zeewolde, aan de Lepelaarweg. “Dat was in 1980, op een prachtige kavel van 60 hectare. Toen was het doel bereikt, zou je kunnen zeggen!”

Tot aan hun pensioen, in 2004, boerden Klaas en Lammy succesvol in Zeewolde, en bleven daarnaast actief in kerkenwerk en ander vrijwilligerswerk. Twee zoons namen het bedrijf over, konden zelfs uitbreiden, en boeren tot op de dag van vandaag even succesvol. “Daarover gelukkig geen zorg. We voelen ons heel tevreden hier in het dorp en in de polder.” Naast de twee opvolgers hebben Klaas en Lammy een dochter en nóg een zoon. “Jaaa, vier kinderen, vier kleinkinderen, én…”, voert Lammy de spanning op, “ons eerste achterkleinkind is op komst. Een rijk bezit!” Het huwelijksjubileum wordt in kleine kring gevierd, met familie, vrienden en buren, in Zeewolde. “Natuurlijk! Ons eigen dorp, we zijn er zó blij mee…”