Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Echtpaar Kos – De Pijper viert gouden huwelijksjubileum

· leestijd 1 minuut Gemeente Instagram

ZEEWOLDE — Dinsdag 16 januari was het op de kop af een halve eeuw geleden dat Tijmen Kos en Gusta Kos – De Pijper elkaar het jawoord gaven. Ter gelegenheid daarvan belde burgemeester Gerrit Jan Gorter een dag later hoogstpersoonlijk aan bij huize Kos om hen namens de gemeente hartelijk te feliciteren, en daar hoorde natuurlijk fleurig bloemetje bij. 

‘Meester Tijmen’ is voor velen een bekende Zeewoldenaar, en ook de burgervader wist precies met wie hij van doen had. Hij sprak zijn verbazing uit over het feit dat het echtpaar Kos ‘al vijftig jaar’ getrouwd bleek. “Dat had ik toch echt niet gedacht! Het lijkt nog maar even geleden dat je gewoon als meester Tijmen je werk deed op ‘Het Mozaïek’.“ Tijmen vertelde dat meer mensen zich daarover verbazen, en dat het onder meer verband houdt met het feit dat ze destijds jong trouwden. “Naar de huidige maatstaven kun je gerust zeggen ‘piepjong’, en dat had een speciale reden…”

Gusta en Tijmen leerden elkaar kennen op een kerkelijke jongerensoos in Amersfoort, waar Gusta oorspronkelijk vandaan komt. “We waren al snel een stel”, zegt Gusta, “en na verloop van tijd ook verloofd, want dat hoorde toen zo, hè? Trouwen was nog even niet in beeld, dat had nog wel even de tijd, dachten we.” De eerste standplaats voor Tijmen als leerkracht in het basisonderwijs werd Woudenberg. “Er hoorde zelfs een huis bij die eerste baan”, gaat Tijmen verder, “en dat konden we meteen betrekken, op één voorwaarde. Want in Woudenberg, destijds nog een erg verzuilde gemeente, was ‘hokken’ geen optie.” En Gusta lacht: “Zo heette dat toen, hè? Dus: trouwen! En ik was nog maar negentien…”

Na Woudenberg werd het Velp – ze woonden toen in Westervoort – en in die tijd ging Tijmen zelf weer naar school: een opleiding tot schoolleider. Met die kwalificatie op zak keek het hele gezin Kos ruim in het rond, en het werd uiteindelijk Zeewolde, een aanstelling aan ‘De Regenboog’. Nog later verkaste hij naar ‘Het Mozaïek’, dat begonnen was als dependance van ‘De Regenboog’. Ook nu nog, al jaren met pensioen, loopt hij er regelmatig even binnen… Gusta ondertussen steunde bij dat alles van harte op de achtergrond, maar had ook zo haar eigen bezigheden. Op ‘De Paasheuvel’ in Vierhouten, aanvankelijk camping, nu groepsaccommodatie, had ze haar werk op de receptie. Tegenwoordig is ze een aantal dagen per week te vinden op ‘De Basisz’ als Marktplaatsspecialist. “Voor echt waardevolle dingen komen mensen niet naar een kringloopwinkel”, legt ze uit. Die moeten via andere kanalen worden verkocht, en dat doe ik dus.” 

Eind deze maand vieren Tijmen en Gusta hun jubileum met vrienden en kennissen, en in februari vertrekken ze met hun drie kinderen, aanhang en zes kleinkinderen naar Sauerland voor een korte wintervakantie. “Niet lang, hoor. En daarna gewoon weer lekker naar huis. Want Zeewolde, dat is en blijft ‘thuis!’.”