Afbeelding

Rondje Flevoland in één dag

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE – Na een eerdere mislukte poging zijn op vrijdag 10 juli jl. Sietske Snoeck, Luke Homeijer en Randolf Kobus (Voorzitter Watersportvereniging Zeewolde) er in geslaagd om heel Flevoland in één dag rond te zeilen. “Vanwege Corona waren er nog geen zeilwedstrijden, vandaar dat we zelf deze challenge aangegaan zijn”, aldus de zeilers.

De totale afstand van 81 mijl (150 km) werd zeilend afgelegd in 17 uur en 59 minuten. Om 04.00 uur vertrok het team in de regen uit Zeewolde richting Elburg. Er stond een Zuidwesten wind, windkracht vier, waardoor er direct meters gemaakt konden worden op de spinaker. Vlak voor Elburg draaide de wind en moest er verder gekruist worden. Rond 08.00 kwamen ze aan bij de nieuwe Reevesluis, waar de zeilers een uurtje moesten wachten alvorens deze open zou gaan. Via de Roggebotsluis en de Ketelbrug kwamen ze op het IJsselmeer waar ze met een windkracht vijf uit het noorden weer flinke snelheid konden halen op de spinaker.

“Even voor acht uur ’s avonds kwamen we aan bij de sluis van Nijkerk die we daarmee nipt haalden”, vertelt Randolf Kobus. Het laatste stukje naar Zeewolde werd met lichte wind afgelegd en rond tien uur ’s avonds meerden de zeilers moe maar voldaan weer af in de Bolhaven.

Randolf: “Het is ontzettend lastig om het rondje in één dag te varen. Je hebt altijd ergens de wind een keer tegen. Vooral de openingstijden van de bruggen en de sluizen maken het tot een ingewikkelde puzzel. Je moet gemiddeld boven de vijf knopen per uur varen, anders is het sowieso niet haalbaar.”

Afbeelding
Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 6 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 8 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 8 uur geleden