Afbeelding
Zeewolde Actueel

Sportcentrum Zeewolde testlocatie camerasysteem voor padel

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE – Usportfor gaat in Sportcentrum Zeewolde aan de Eikenlaan 92 een camerasysteem uitproberen om padel ook hier te helpen in het proces van snelst groeiende sport van Europa.

Padel is een racket- en balsport voor twee spelers (enkelspel) of voor paren (dubbelspel), waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld dient te worden. Het is een mix van tennis en squash. Gert Visscher, ex-trainercoach van VV Zeewolde, volgde een opleiding tot padeltrainer en is inmiddels volledig gecertificeerd. “Padel is geschikt voor alle leeftijden”, vertelt hij enthousiast. “Je leert het erg snel, je kunt je de vaardigheden binnen korte tijd eigen maken en het is ook nog eens heel laagdrempelig. Qua populariteit begint padel tennis aardig in te halen en misschien wel voorbij te streven.”

Visscher en Egbert Knorren, oud-eigenaar van LOKO Zeewolde, kwamen in contact met Kevin Vink van Usportfor. Vink (36) was ooit profvoetballer bij RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam, maar speelde het langste gedeelte van zijn carrière bij de amateurs van Excelsior Maassluis. Met zijn Usportfor maakt hij tools en hulpmiddelen uit de topsport beschikbaar voor iedereen. Met een geheel geautomatiseerd camerasysteem, dat werd ontwikkeld samen met TNO Delft, kunnen wedstrijden en trainingen zonder gebruik van cameraman met constante kwaliteit worden opgenomen. De beelden zijn vervolgens beschikbaar voor live streaming en videoanalyse, terwijl spelers hun eigen verrichtingen kunnen herbeleven. Usportfor werkt in Nederland voor clubs als RKC en Sparta en in België voor KAS Eupen en Zulte Waregem. Ook draait er een pilot bij Champions Leaguefinalist Manchester City.

Het is allang niet alleen meer voetbal, Usportfor ontdekte eveneens reeds hockey, rugby en basketbal. En nu dus padel in Zeewolde. Carel Bel van Sportcentrum Zeewolde was gaarne bereid twee camera’s langs een van zijn padelvelden te stationeren. Zodoende werd één en één al snel drie. “Er is sprake van een stukje onderscheidend vermogen”, aldus Egbert Knorren, die samen met Gert Visscher het camerasysteem verder gaat ontwikkelen voor het padelconcept. “Iedereen heeft er iets aan: trainers, baanrecreanten en sponsoren. Trainers kunnen veel aanschouwelijker lesgeven, recreanten worden in staat gesteld hun eigen spel terug te zien en dat eventueel te delen in hun vriendengroep en voor sponsoren ontstaat er een aanmerkelijk dynamischer manier om hun producten aan de man te brengen.” Dinsdagmiddag 11 mei ondertekenden Gert Visscher en Kevin Vink het contract om Sportcentrum Zeewolde te gebruiken als testlocatie voor Usportfor. Egbert Knorren en Carel Bel keken daarbij aandachtig mee (foto).