Afbeelding
Zeewolde Actueel

Gemeente ziet de problemen bij verenigingen sportpark De Horst

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE – De gemeente Zeewolde wil sportverenigingen op sportpark De Horst voor noodzakelijke uitgaven op korte termijn (2021-2025) ondersteunen met een investeringssubsidie van € 808.000,-. Op middellange termijn (2026-2029) kan er voor een bedrag van € 164.000,- nog eens worden gekeken naar ‘nuttige’ investeringen. De gemeenteraad moet zich er nog wel over de collegeplannen uitspreken, hetgeen op donderdag 30 september zal geschieden.

Een aantal verenigingen op sportpark De Horst luidde onlangs de noodklok bij de gemeente Zeewolde. Binnen twee à drie jaar verwachten bijvoorbeeld de voetbal- en de hockeyvereniging problemen bij het betalen van groot onderhoud en het vervangen van de sportvelden.

In de periode 2004-2006 werden de sportvelden en clubaccommodaties op sportpark De Horst op verzoek van de gemeente geprivatiseerd. Verenigingen werden voortaan zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de vervanging van velden, kleedkamers en clubhuizen. Enkele verenigingen ontvingen hiervoor een startsubsidie, omdat zij nog niet de mogelijkheid hadden gehad te sparen voor eventuele investeringen in gebouwen en velden.

Met de kennis van toen werden kunstgrasvelden aangelegd en afschrijvingstermijnen vastgesteld. De voetbalvereniging komt er nu achter dat de velden veel minder lang meegaan dan destijds werd aangenomen. Bij de hockeyclub blijkt het waterveld een flinke kostenpost te zijn. Ooit telde HCZ 600 leden, maar anno 2021 zijn dat er door allerlei redenen nog slechts 350. Van verenigingen vragen meer te reserveren voor groot onderhoud en vervanging, is op dit moment dan ook niet reëel. Zonder investeringen in renovatie, vervanging en/of innovaties zullen de velden uiteindelijk worden afgekeurd, waardoor het directe voortbestaan van de verenigingen in gevaar komt.

In 2020 werd aan adviesbureau Derk & Gosen opdracht gegeven een zogenoemde quickscan uit te voeren. Per vereniging op het sportpark werd de financiële situatie in kaart gebracht. Uit de quickscan bleek dat enkele verenigingen binnen twee à drie jaar een accommodatieprobleem hebben, als zij geen financiële steun krijgen voor groot beheer- en onderhoudsvraagstukken. In samenwerking met de gemeente Zeewolde werd er daarom een businesscase voor sportpark De Horst opgesteld, waarbij drie scenario’s werden uitgewerkt: een nul-scenario, een noodzakelijk – en een nuttig scenario. In het nul-scenario draagt de gemeente niet bij aan de nodige vervangingsinvesteringen op het sportpark. Het noodzakelijk scenario beschrijft welke investeringen echt moeten om het zelfstandig voortbestaan van de verenigingen over een periode van vijf tot tien jaar te garanderen. Het scenario ‘nuttig’ gaat verder dan de noodzakelijke investeringen. Het gaat vooral om wenselijke voorzieningen, bijvoorbeeld om bij alle uitgaven te kijken naar het aspect verduurzaming. Daardoor kan het zijn dat een investering nu over een aantal jaren verandert in noodzakelijk.

Per vereniging is in de businesscase Sportpark De Horst aangegeven welke investeringen in welk jaar nodig zijn en hoeveel de clubs zelf kunnen betalen. Ook is gekeken of de verenigingen wellicht gezamenlijk iets kunnen doen om de exploitatie te verbeteren. Hiervoor werd zelfs reeds een intentieverklaring opgesteld, waarin de verenigingen aangeven waar zij de komende jaren individueel en gezamenlijk op in willen zetten. De gemeente Zeewolde wordt hierdoor veel meer een betrokken partij. In de intentieverklaring werden onder meer meegenomen: een goed en afwisselend sportaanbod, meer promotie maken, inzet op ledengroei en onderlinge afstemming en samenwerking (waarbij buursportcoaches worden ingezet om een win-winsituatie te creëren). Als de gemeenteraad op 30 september instemt met de gevraagde subsidie, ondertekenen de verschillende verenigingen de intentieverklaring.