Rein Zijlstra
Rein Zijlstra Zeewolde Actueel

Rein Zijlstra (71) loopt in Rotterdam zijn eerste marathon

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE – Een van de deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam was Rein Zijlstra. De 71-jarige oud-wethouder kwam zondagmiddag 24 oktober na 4 uur, 14 minuten en 23 seconden aan op de Coolsingel. 

Voorbereiding

Rein Zijlstra stortte zich na zijn wethouderschap (hij bekleedde het ambt namens Leefbaar Zeewolde van 2010 tot 2018) op het hardlopen. Telkens verlegde hij daarbij zijn grenzen. Op 3 april 2019 schreef hij zich in voor de TCS Amsterdam Marathon, welke zou worden gehouden in oktober van dat jaar. Tijdens een van de trainingen kwam hij echter lelijk ten val, liep daarbij zes breuken in zijn schedel op en kwam zelfs voor korte tijd in het ziekenhuis terecht. Als gevolg van de val moest Rein de 42 km en 195 m door de hoofdstad laten schieten, maar op 26 september 2019 schreef hij zich wel direct in voor de 40e editie van de marathon van Rotterdam. Vanwege de coronamaatregelen werd het evenement in de Maasstad enkele malen uitgesteld, maar zondag was het eindelijk zover en Rein Zijlstra was erbij. De Zeewolder senior had zijn trainingsschema altijd perfect bijgehouden, alsof het de gemeentelijke jaarcijfers betrof: 933 dagen, 4.839,7 kilometer en drie paar hardloopschoenen. 

Geen man met hamer

De Belg Bashir Abdi mocht zich dan zondag met zijn sensationeel snelle 2.03.35 winnaar noemen van de NN Marathon Rotterdam, de prestatie van de 71 lentes jonge Rein Zijlstra verdient het net zo goed om genoemd te worden.  “Ik hoopte tussen vier en vier en een half uur binnen te komen, dus dan viel die 4.14.23 niet tegen”, aldus Rein na afloop. “Het is mij zelfs heel erg meegevallen. Echt zware stukken zaten er voor mij niet bij en ik ben de man met de hamer niet tegengekomen. De laatste kilometers werden de benen wat pijnlijker, maar dat is logisch.” Mede door het vele publiek langs de route kon Rein echt genieten van de apotheose van zijn reis die in feite geen vier en een kwart uur, maar twee en een half jaar had geduurd. “Niet overal stonden er mensen langs de kant, maar in het centrum stond het rijen dik. Daar krijg je echt een kick van. Mede daardoor heb ik geen moment gedacht ‘dit nooit weer’. Het was voor mij al met al een geweldige ervaring.” Rein blijft bescheiden. “Natuurlijk ben ik trots”, lacht hij. “Het was m’n eerste marathon, moet je niet vergeten. Mogelijk volgen er meer. Ik hoop dat het tevens een uitstraling heeft naar andere senioren. Ik realiseer me heel goed dat je ook minder bevoorrecht kan zijn, niks ten nadele van wie dan ook! Toch wil ik met mijn marathon laten zien dat leeftijd geen beperking hoeft te zijn uitdagingen als deze te volbrengen.”

Afbeelding
Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 10 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 12 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 12 uur geleden