Bert van de Kuilen
Bert van de Kuilen Nu Jij-Werkt

‘Nu Jij-Werkt’ in een nieuw en groter jasje

· leestijd 1 minuut Zakelijk

ZEEWOLDE — Dat de locatie aan de Winkelweg voor ‘Nu Jij-Werkt’ op den duur te krap zou worden viel te verwachten. Drijvende kracht achter de organisatie Bert van de Kuilen zag het aankomen en had naar eigen zeggen al een tijd lang een oogje op een voormalig akkerbouwbedrijf juist aan de overkant van de N 305, eigendom van Staatsbosbeheer. “Kopen was geen optie”, vertelt hij, “maar huren, dat lukte.” Trots verzorgt hij een korte rondleiding door de enorme schuur die nu nog één grote ruimte is, maar opgedeeld gaat worden in kleinere werkruimtes. “Nu nog een aardige chaos”, grijnst hij, “maar ach, dat hoort bij verhuizen.”

‘Nu Jij-werkt’ is de intrigerende naam van een organisatie die zich richt op het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat gebeurt door arbeidsgerichte dagbesteding aan te bieden waarmee de deelnemers vakkennis kunnen opdoen, onder deskundige begeleiding die op maat meer of minder therapeutisch kan zijn. “Eigenlijk vind ik dagbesteding een vervelend woord”, bekent Bert. “Zinvol meedraaien in de maatschappij gaat veel verder dan ‘bezig gehouden worden’, zoals die term wil suggereren. Arbeidsgerichte dagbesteding helpt je voorbereiden op een baan. En ook als een baan niet tot de mogelijkheden behoort kan arbeidsgerichte dagbesteding een hoop toevoegen aan het leven van onze cliënten. Het geeft de mensen het gevoel dat ze wat bereikt hebben, ze voelen zich gewaardeerd, en hebben iets om trots op te zijn.”

Deelnemers aan ‘Nu Jij-Werkt’ doen veel onderhoud aan bos, plantsoen en tuin, in opdracht van gemeenten, particulieren en bedrijven. Verder levert de biologische akkerbouw binnen de organisatie diverse ‘groene’ producten, en op de nieuwe locatie aan de Bosruiterweg is een nieuwe pluktuin in voorbereiding, waar de klant zelf kan oogsten. Daarnaast hebben veel werkzaamheden bij ‘Nu Jij-Werkt’ betrekking op houtbewerking. “Juist vanwege die houtbewerking en alles wat daarbij komt kijken zijn we zo blij met deze veel grotere ruimte”, aldus Bert. “Sinds kort maken we schuttingen voor een groot bedrijf in tuinhout, en dat vergt natuurlijk nogal wat opslagruimte. Waar láát je het allemaal? Dat probleem hebben we nu niet meer, gelukkig.”

‘Nu Jij-Werkt’ is een open en gastvrije organisatie, hoewel de coronacrisis die gastvrijheid tijdelijk behoorlijk aan banden legt. “Als we weer een beetje op orde zijn is in principe iedereen welkom om wat dan ook maar te komen bekijken. Of je nu nieuwsgierig bent naar de pluktuin-in-aanbouw, of naar wie we zijn en wat we doen, als bedrijf of mogelijke deelnemer, dat kan allemaal, als we het tevoren even weten. En als het weer kan en mag, dan willen we eigenlijk een groot openingsfeest houden, met lekker veel mensen en een hoop toeters en bellen. Daar kijken we écht naar uit!”

Jobcoaching
Pluktuin
De 'nieuwe' schuur