Wonder van techniek...
Wonder van techniek... Foto: Zeewolde Actueel

Techniekdag voor middelbare scholieren: “Gaaf!”

· leestijd 1 minuut Zakelijk Instagram

ZEEWOLDE — Voor circa 150 leerlingen van RSG De Levant was vrijdag 6 oktober niet een schooldag zoals alle andere. Een negental bedrijven in Zeewolde hield voor deze groep open huis, en dat hield in dat ze in kleinere groepen roulerend in elk van die bedrijven een kijkje mochten komen nemen in de bedrijfskeuken. Het bleef niet bij alleen kijken: zelf doen en ervaren, vooral dat maakte het leuk. Het motto lag voor de hand: kies voor techniek!

“Onbekend maakt onbemind”, aldus Luuk Salomons, voorzitter van de organiserende Bedrijfskring Zeewolde. “En omdat juist voor deze leeftijdsgroep van 14-16 jaar binnenkort de belangrijke keuzemomenten rond verdere studie en beroep gaan komen is het belangrijk om ze op een prikkelende manier te laten zien dat techniek leuk is, en uitdagend. Het is doe- en denkwerk tegelijk! In een bedrijf mogen rondkijken en zelf iets mogen doen wat verband houdt met die bedrijfsactiviteiten trekt ze misschien over de streep. Houden ze het kiezen van een technische beroep alleen al als mogelijkheid in beeld, dan hebben we al veel gewonnen.” 


Luuk Salomons legt het schema uit. - Zeewolde Actueel

Een van de deelnemende bedrijven was Omnivent. Dit bedrijf ontwikkelt techniek die helpt bij voedselteelt- en voedselbewaarprocessen. Slimme vondsten moeten zorgen voor productkwaliteit, energiebesparing en simpele bediening. In dat kader waren voor de bezoekende leerlingen een vijftal werktafels ingericht met wat gereedschap en een meetopstelling met temperatuursensoren en digitale thermometers. Doel was om de temperatuur van een koude en warme waterfles correct gemeten te krijgen. Maar: de boel was nog niet aangesloten… “Hier zie je het schema. Gaat de groene lamp branden, dan heb je ’t goed gedaan. Ga je gang!” Opvallend dat juist twee meiden met de dagprijs aan de haal gingen. “Heel leuk om te doen, maar ik zou het niet als beroep kiezen”, vond de helft van het succesvolle duo. Dat was tenminste eerlijk…


Alles moet goed zitten, anders brandt de groene lamp niet! - Zeewolde Actueel

Een ander bedrijf dat open huis hield was Wittenburg B.V., het bedrijf verwerkt en bewerkt TPE’s, ofwel Thermoplastische Elastomeren. Dat zijn rubberachtige plastics die worden toegepast in medische producten, baby-artikelen of producten die in contact komen met voedsel. Stipte hygiëne dus, en bezoekende leerlingen werden daarom, ook al omdat met kleurstoffen werd gewerkt, van beschermende witte jassen voorzien. 


Toch maar goed, die witte jassen... - Zeewolde Actueel

De laboranten in spe mochten aan de gang met de korrels, het granulaat, dat de basis vormt van de processen. Tot hun verbazing en vermaak maakte een vrij simpel apparaat van die korrels een lange band die naar wens op kleur en stevigheid kon worden aangepast. Voor de één een ceintuur, voor de ander een haarband, het kon allemaal. “Gaaf!”, was het algemene oordeel. 

In de aanloop naar deze originele Techniekdag werkte de Bedrijfskring Zeewolde samen met Zeewolde Zakelijk, de Gemeente Zeewolde en Factor Werk. Of de inspanningen uiteindelijk vruchten gaan afwerpen zal de tijd leren. Maar of het nu gaat om auto’s, deuren, wegenbouw, plastics of welke vorm van bedrijfsvoering dan ook, de vraag naar technisch personeel zal de komende tijd waarschijnlijk alleen maar toenemen. Tegen die achtergrond een goeie zet, deze Open Techniekdag.