Afbeelding
Coloriet

Coloriet Wijkzorg door sneeuw lopend naar cliënten

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

FLEVOLAND - De wijkzorg bij de mensen thuis bieden, is sinds zondag en de aankomende dagen toch even bijzonder. Door de sneeuw en de wind gaan een aantal medewerkers van Coloriet Wijkzorg zelfs lopend naar de cliënten in plaats van met de auto of de fiets. “We komen er wel, maar iets later dan anders”, vertelt directeur Paula Roorda. 

“Gelukkig zijn wij flexibel en doen we dit met alle zorgprofessionals echt samen. Een aantal collega’s zat zondag en vandaag vast in de sneeuw met de auto, vandaar dat er diensten zijn geruild en routes zijn aangepast.” Ook is er gekeken of de intramurale collega’s de zorg in de aanleunwoningen konden bieden. Dat is nog niet nodig geweest. “Maar zo willen wij iedereen zorg bieden. De cliënt krijgt zorg, misschien wat later en door een ander gezicht, maar hiervoor is begrip.”

Elkaar helpen
In Lelystad wordt wel met de auto’s gereden. “Dit gaat moeizaam, maar we komen zorg leveren. Ook collega’s die vrij zijn komen om elkaar te helpen”, aldus Joyce Plasschaert, hoofd zorg en welzijn. Haar collega Deborah van Heijningen in Zeewolde: “De collega’s denken met elkaar mee. De medewerkers die vrij zijn helpen de cliënten uit de eigen straat met medicijnen en de dagelijkse zorg zoals aan- en uitkleden. Zodat een collega niet door heel Zeewolde hoeft te lopen voor de cliënten.”

Oplossing voor vastgevroren sleutelkluisjes
Een andere uitdaging zijn de Clavisio sleutelkluisjes bij de mensen thuis. Linda van Tilburg, hoofd zorg en welzijn in Dronten: “Die zijn soms door de stuifsneeuw vastgevroren. Daarom hebben de oplossingsgerichte wijkzorgmedewerkers antivries of flesjes alcohol bij zich.” Zij vertelt dat het regioteam Acute Verpleegkundige Nachtzorg Flevoland ook lokale collega’s hebben ingezet. “Zo is iedereen voor elkaar bereikbaar om iets over te nemen.”

Dagbesteding verplaatst
Coloriet Wijkzorg heeft wel besloten in ieder geval voor de maandag de dagbesteding te verplaatsen. Paula Roorda: “We willen de ouderen nu niet de straat op sturen of laten ophalen door de taxi’s. We houden telefonisch contact met deze ouderen, veelal mensen met geheugenproblematiek.”