Dagbesteding Ermelo
Dagbesteding Ermelo Eigen foto

Gespecialiseerde dagbesteding voor mensen met hersenletsel stopt door voorwaarden Veluwse gemeenten

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - De gespecialiseerde dagbesteding voor inwoners met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in de Noordwestelijke Veluwe en Zeewolde stopt, laat InteraktContour in een persbericht weten. “Door de nieuwe knellende voorwaarden vanuit de gemeenten is kwalitatieve en veilige zorg aan cliënten en hun naasten/mantelzorgers naar het oordeel van InteraktContour niet mogelijk. Hierdoor kunnen 102 cliënten geen gebruik meer maken van het specialistische aanbod van InteraktContour op de dagbestedingslocaties.” De locaties in Ermelo en Harderwijk sluiten per 1 juni.

InteraktContour heeft vanwege de nieuwe voorwaarden van de betrokken gemeenten niet meegedaan aan de aanbesteding voor de dagbesteding. De inschrijvingstermijn voor deze aanbesteding liep op donderdag 18 februari af. Nicole Teuwsen, manager Maatschappelijke Ondersteuning bij InteraktContour licht het besluit toe: “Wij werken met onze gespecialiseerde kennis op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel met cliënten aan persoonlijke doelen. Dat is echt maatwerk. Het vraagt veel zorg en aandacht van onze medewerkers. Onder de nieuwe voorwaarden voor dagbesteding kunnen wij dat niet op een verantwoorde manier doen. Ook willen wij onze medewerkers niet blootstellen aan onverantwoorde werkdruk. Wij willen op professionele wijze zorg blijven bieden. Helaas kunnen wij hier verder niet inhoudelijk op ingaan. Dat mag niet vanwege de geheimhoudingsplicht rond aanbestedingen.”

Meest passende plek
Een cliënt bij InteraktContour heeft het er moeilijk mee dat de dagbesteding stopt: ”Het is de meest passende plek voor mij. Samen met de specialistische begeleiders van InteraktContour vinden mijn naasten en ik nieuwe oplossingen hoe om te gaan met mijn letsel. Zo krijgen wij handvatten hoe wij verder kunnen in ons veranderde leven. Ik voel me hier me hier begrepen en krijg de juiste begeleiding.”

Medeburgers aan de zijlijn
InteraktContour laat weten  in gesprek te gaan met de betrokken gemeenten. Bestuurder Jan van Kampen geeft aan dat het een maatschappelijk belang is dat de specialistische zorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in elke gemeente mogelijk blijft. “Voor iemand die is getroffen door hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een auto-ongeluk of een beroerte staat de wereld op zijn kop. Onze begeleiding zorgt ervoor dat mensen leren omgaan met hun veranderde persoonlijkheid en mogelijkheden. Ze krijgen zo weer toekomstperspectief. Als dat wegvalt, zet je een substantiële groep medeburgers aan de zijlijn.”

Dagbesteding WLZ-cliënten blijft wel
De 102 cliënten en hun naasten worden door InteraktContour geholpen bij de zoektocht naar een nieuwe plek bij een andere aanbieder. De cliënten voor wie de dagbesteding wordt gefinancierd vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ), blijven welkom op dagbestedingslocaties in Nunspeet, Epe en Nijkerk. “Daarnaast doet InteraktContour wel gewoon mee met de aanbesteding van de gemeenten voor individuele begeleiding van cliënten thuis. Hopelijk mogen we deze zorg continueren”, aldus Nicole Teuwsen.