De 32e hangt op 42...
De 32e hangt op 42... Jelle Stellingwerf

32e buurt-AED is voor de Molenbuurt

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE — De woonkern van de gemeente Zeewolde kent een bijzonder hoge buurt-AED-dichtheid, en dat is grotendeels te danken aan de inspanningen van de Stichting BuurtAED Zeewolde. Stichtingsvoorzitter Germa van der Wel mocht dinsdag 4 mei symbolisch de nieuwste aanwinst in gebruik stellen aan de gevel van De Hoop 42, waarmee ook de Molenbuurt zo’n levensreddend apparaat rijk is.

De Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED, is een apparaat dat elektrische schokken kan toedienen in het geval van een hartstilstand, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het kan in principe door iedereen worden bediend, maar EHBO-cursisten die hebben leren reanimeren zijn er in de regel extra vaardig in, omdat ze ermee bekend zijn. Om de AED effectief te kunnen inzetten moet eigenlijk in elke buurt of wijk er eentje hangen, binnen een bepaalde afstand van elkaar. Zeewolde had er, goed verdeeld over het hele dorp, maar liefst 31, en is daarmee landelijk koploper.

Ontwikkeling van een nieuwe wijk of buurt brengt telkens met zich mee dat ook daar zo’n apparaat een plaats moet krijgen, om Zeewoldes koppositie in de lijst van 100%-buurt-AED-dekking te kunnen blijven garanderen. Voor de Molenbuurt zocht de stichting naar middelen om een AED te kunnen plaatsen, en vond in Hoornstra Bouw B.V. een gulle gever. Het Doesburgse aannemersbedrijf profileert zich als een maatschappelijk betrokken familiebedrijf, en realiseerde recent een aantal bouwprojecten in de Molenbuurt. Woordvoerder Yvette van Overbeek-Hoornstra: “Onder gewone omstandigheden organiseren we bij het opleveren van bouwprojecten altijd een feestelijke openingshandeling of iets van dien aard, voor bewoners en buurtgenoten. In coronatijd gaat dat helaas niet, en het beschikbare budget bleef even liggen. Maar toen dit verzoek voorbij kwam hebben we niet geaarzeld. Wel even wat anders, maar heel goed besteed!”

Germa van der Wel bedankte namens buurt en stichting heel hartelijk, en vertelde dat de stichting zelf de AED compleet zou maken door een zogenoemde kindersleutel ter beschikking te stellen. De AED-kindersleutel is in feite een chip die in een ‘slot’ van het apparaat past. Daarmee schakelt de AED zichzelf in ‘kinderstand’, wat wil zeggen dat dan de toegediende energie, mocht de AED voor een kind moeten worden ingezet, van een lager niveau is dan voor een volwassene noodzakelijk zou zijn.

De pas opgeleverde woning aan De Hoop mét AED aan de gevel is eigendom van Petra van de Cingel en haar echtgenoot. Beroepshalve weet Petra van reanimeren, weet van de noodzaak van een hoge AED-dichtheid, en gaf zonder aarzelen toestemming toen het verzoek kwam. “Waarom niet’, antwoordde ze laconiek op de waaromvraag. “Zo’n ding moet ergens hangen en goed bereikbaar zijn, als elke minuut telt. Daarom, dus.” Zeewolde is al met al weer ‘gedekt’, maar het lijkt erop dat onder de gestage uitbreiding de noodzaak voor een 33e AED niet lang op zich zal laten wachten. Stichting BuurtAED Zeewolde is wat je noemt goed bezig…

V.l.n.r.: Yvette van Overbeek - Hoornstra, Petra van de Cingel en Germa van der Wel
De kindersleutel wordt toegevoegd.