Afbeelding

BuurtAED’s uitgerust met kindersleutel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De landelijke actie van de Nederlandse Hartstichting eind 2018 om zoveel mogelijk buurten te voorzien van een AED is, dankzij de initiatiefnemers die een buurtAED actie zijn opgestart en natuurlijk alle inwoners van Zeewolde die hebben gedoneerd, een enorm succes geworden. In drie maanden tijd spaarden buurtbewoners maar liefst 31 AED’s (meer dan 50.000 euro!) bij elkaar. Het initiatief heeft sinds 17 september een mooi vervolg gekregen door de buurtAED’s uit te rusten met een kindersleutel. “Dankzij de Lionsclub Zeewolde hebben we 29 kindersleutels aan kunnen schaffen”, licht Germa van der Wel, voorzitter van de Stichting BuurtAED Zeewolde, toe. “De twee andere buurtAED’s waren al voorzien. Een was bekostigd door de buren en de ander is opgebracht door basisschool De Toermalijn.” De kindersleutels zijn inmiddels door Bart van Gorp (beheerder en tevens de technische man binnen de stichting) en Germa van der Wel aan alle beheerders verstrekt. Daarbij zijn ook alle buurtAED-kasten bekeken en vragen beantwoord.

De kindersleutels zijn een nuttige uitbreiding op de bestaande buurtAED’s. “Dat wil niet zeggen dat de bestaande buurtAED’s geen kinderen kunnen helpen”, benadrukt Germa. “Met alle buurtAEDs’ die in Zeewolde hangen kunnen ook kinderen worden geholpen. Want het is ook bij een kind natuurlijk altijd beter te reanimeren in combinatie met een AED dan zonder, of zelfs helemaal niet!” De buurtAED’s zijn standaard technisch voorbereid voor kindersleutels. De kindersleutels zijn geschikt voor kinderen tot 8 jaar (of tot 25 kg). “Er zijn twee dingen die de kindersleutel doet. Ten eerste verlaagd deze het vermogen van de stroomstoot die de AED afgeeft aan het kind. Hierdoor is de kans op eventuele andere beschadigingen, ten gevolgen van de schok, een heel stuk kleiner. Daarom is het voor een kind beter. Ten tweede gaat de AED automatisch over op het kinderprotocol. Dat wil zeggen dat de begeleiding van het apparaat wordt aangepast.”

Het bestuur van Stichting buurtAED Zeewolde ondersteunt, informeert en adviseert de beheerders van de buurtAED’s. Zij is ook het aanspreekpunt voor vragen. “Niet alleen voor de beheerders, ook alle burgerhulpverleners en inwoners kunnen bij ons terecht”, geeft Germa aan. “Dat kan bijvoorbeeld gaan over reanimatie, burgerhulpverlening, of als iemand gereanimeerd heeft en daar last van ondervindt, maar ook om te melden als er een AED-kast defect is.” Contact en/of vragen: info@buurtaedzeewolde.nl

Voor Stichting BuurtAED Zeewolde is de cirkel nu compleet. “Ik ben heel trots op wat we met zijn allen in korte tijd in Zeewolde hebben bereikt”, vertelt Germa. “Vooral dat enorme wij-gevoel dat is ontstaan is heel mooi. Ons resultaat is echt uniek in Nederland. Niet voor niets krijgen we regelmatig de vraag van gemeenten uit heel het land hoe we het voor elkaar hebben gekregen en of we wellicht tips en trucs hebben die we willen delen.”