Afbeelding
eigen foto

Coloriet stimuleert positieve gezondheid door alle vestigingen rookvrij te maken

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

FLEVOLAND - Alle vestigingen van zorgorganisatie Coloriet zijn voortaan rookvrij. Medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van Coloriet mogen sinds 1 oktober niet meer binnen en buiten op het terrein roken. Bewoners mogen alleen nog buiten roken. Dat geldt voor alle locaties in Lelystad, Dronten en Zeewolde. Bestuurder Aukje Reinders onthulde deze week bij Coloriet Laarstaete het welbekende logo van de Rookvrije Generatie.

ā€œAls Coloriet willen we graag een positieve gezondheid stimulerenā€, vertelt bestuurder Aukje Reinders. ā€œJaarlijks sterven namelijk meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken.ā€ Coloriet werkt stapsgewijs toe naar een gezonde werk- en leefomgeving. Even tussendoor een sigaretje roken kan straks niet meer. Wie Ć©cht wil roken doet dit in de pauze, in eigen kleding Ć©n buiten het terrein van Coloriet. In werkkleding roken mag - vanwege nieuwe wetenschappelijke inzichten - niet meer.

Gehele zorg rookvrij
Bestuurder Aukje Reinders: ā€˜We sorteren met ons nieuwe rookbeleid voor op het Nationaal Preventieakkoord, waarin we in 2030 in de gehele zorg rookvrij zijn. Voor sommige medewerkers is dat nu al een goede aanleiding om te stoppen met roken. ā€˜Het is mooi om te zien dat er verschillende initiatieven ontstaan om te stoppen met roken. Vaak individueel, maar ook als team. Wat een (s)toppers!ā€™ Bij Coloriet de Hoven in Lelystad stoppen zelfs meerdere collegaā€™s tegelijkertijd. Zij vormen een team en steunen elkaar onder meer via een WhatsApp-groep.

De Ondernemingsraad staat achter het nieuwe rookbeleid. ā€œEen werkgroep heeft zich hierover gebogenā€, vertelt voorzitter Agnes Suurs. ā€œHierin zaten zowel rokers, oud-rokers en collegaā€™s die nog nooit hebben gerookt. Op die manier konden we vanuit verschillende gezichtspunten meedenken.ā€

Hulp bij stoppen met roken
De werkgroep Stoppen met roken van Coloriet ondersteunt medewerkers die van hun rookverslaving af willen komen. ā€œStoppen is namelijk moeilijkā€¦ en het is helemaal niet gek om hier hulp bij te vragen. We weten allemaal dat het niet goed is voor je gezondheid. En dat het voor rokers ontzettend lastig is om te stoppen. Waar vroeger roken normaal was, kijken we er tegenwoordig anders tegenaanā€, besluit Aukje Reinders.

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30