Afbeelding
Elena Mozhvilo

Onderdak gezocht in Zeewolde voor Oekraïense vluchtelingen

Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - De gemeente Zeewolde is in overleg met de centrale overheid druk bezig om opvangplaatsen te creëren voor vluchtelingen uit Oekraïne. Maar dit kan mogelijk maanden, of zelfs langer, duren alvorens daadwerkelijk opties beschikbaar komen. Omdat de acute nood hoog is hebben Zeewoldenaren Irina Zjukovskaija, Wim van den Noort, Martijn Wortman en Albert Phaff het initiatief genomen om te organiseren dat Oekraïense vluchtelingen opgehaald worden in Berlijn en bij gastgezinnen in Zeewolde gehuisvest worden. 

Het gaat dan voornamelijk om vrouwen en kinderen. “Inmiddels hebben wij voor dit doel de beschikking over twee personenbusjes, waarmee wij in totaal twaalf à veertien vrouwen en kinderen kunnen ophalen”, laat Irina weten. “Dit kunnen we uitsluitend doen als we gastgezinnen in Zeewolde hebben die de mogelijkheid hebben, en bereid zijn, om mensen tijdelijk onderdak te bieden, totdat de gemeente of COA opvangfaciliteiten beschikbaar heeft.”

De initiatiefnemers gaan alleen mensen ophalen als ze zeker zijn van huisvesting, waarbij moeders niet van hun kinderen gescheiden hoeven worden.  ”Helaas kunnen wij op voorhand dus niet concreet aangeven hoe lang de periode van onderdak geven gaat duren. Wel is bekend dat de landelijke overheid via de gemeentes zogenoemde ‘bed, bad en brood-regelingen’ open gaat stellen. Maar de concrete inhoud van deze regelingen is op dit moment nog niet bekend.” 

Opvang bieden?
Het streven van de groep Zeewoldenaren is om in de week van 28 maart tot 1 april vrouwen en kinderen op te halen in Berlijn en naar gastadressen in Zeewolde te brengen. Kunt u opvang bieden? Mail dit dan naar zjukovskaya@hotmail.com. “Het zou fijn zijn als u in uw berichtje, naast een e-mailadres en telefoonnummer, ook wil aangeven voor hoeveel mensen u plek zou hebben”, aldus Irina.