Afbeelding
Steven Tolhuijs

Holland supports Ukraine: hulp bieden aan Pools/Oekraïense grens

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE – Zeewoldenaar Steven Tolhuijs vertrok vrijdag 12 maart met zijn neef Erik Rooijmans naar de Pools/Oekraïense grens om daar te gaan helpen met de vluchtelingenstroom die daar sinds de oorlog met Rusland op gang is gekomen.

“Het is iets wat wij hier niet hadden zien aankomen”, zegt Steven, “dit geeft ons een enorm gevoel van machteloosheid. We hebben een aantal dagen zitten kijken naar de totaal misplaatste ellende en zitten overdenken wat we moesten doen. Om zomaar in de auto te stappen of om je aan te melden om mee te vechten zijn keuzes die niet bij ons huidige leven passen. Tenslotte heb je thuis ook belangen, gezinnen, werk, een bedrijf, net een huis gekocht. En om anderen te kunnen helpen moet je zelf wel in een stabiele situatie zitten.”

Een paar dagen later kwam Steven een artikel tegen waarin werd gesproken over een Nederlandse man die naar de grens was gereden om te helpen met de vluchtelingenstroom. “Via wat zoeken heb ik zijn telefoonnummer gevonden en hebben we contact opgenomen. Hij vangt mensen op bij de grens en helpt ze zoveel hij kan. Dat varieert van mensen naar de trein of vliegveld brengen, telefoon opladen, gewoon even een luisterend oor bieden of een telefoontje naar familie plegen. Met name het helpen met doorstromen verder Europa in is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daarbij is ook aandacht voor de groep mensen die uit het midden oosten zijn gevlucht naar Oekraïne en die nu weer op de vlucht moeten. Zij ervaren minder hulp en aandacht. Zo mogen zij niet gratis met de trein reizen zoals de Oekraïners. Zij vallen dus een beetje tussen het wal en schip.”

Steven en Erik besloten om zich daar aan te sluiten om zo een steentje bij te dragen om het vluchtelingenleed een beetje te verzachten. “Dat begon met om ons heen om wat hulp te vragen. Op sommige dagen rijd je meer dan 1.000 kilometer en daar is veel brandstof voor nodig. Ook hadden we een auto nodig omdat de beoogde auto door technisch mankement niet inzetbaar was voor deze reis. Na een hulpvraag en een donatie actie in ons netwerk hebben wij een auto beschikbaar gekregen door Mazda dealer Nico Bruggink in Borculo en hebben we genoeg geld opgehaald om een deel van de brandstofkosten te bekostigen.”

(tekst loopt onder de foto door)


Mazda dealer Nico Bruggink in Borculo zorgde voor een auto (Foto: Steven Tolhuijs)

Afgelopen weekend reden de mannen richting de Poolse grens waar op 25 kilometer afstand een basis is aangevallen. “In alle eerlijkheid moeten we bekennen dat we toch wel wat stil zijn”, vertelt Steven. “Het voelt tegennatuurlijk om richting een gebied te rijden waar dit soort dingen plaatsvinden. Tegelijkertijd versterkt het ook het gevoel dat we daar nodig zijn om die mensen daar te helpen, op weg naar een veilige en warme omgeving.”

(tekst loopt door onder de foto)


Verlaten fabriek dienst als opvang locatie van vluchtelingen -(Foto: Steven Tolhuijs)

Hun plan is om er een week te blijven. “Wat we proberen te creëren is een groep mensen die bereid is om, om de zoveel weken, daar bijvoorbeeld een week hulp te bieden. Zo voorkom je dat je helemaal leegloopt en dat je het thuis ook op de rails houdt.”

Helpen?
Mensen die zich geroepen voelen kunnen een mail sturen naar s.tolhuijs@gmail.com. Financiële ondersteuning is van harte welkom op: NL19RABO0112529704 ovv Steven Tolhuijs. 

Afbeelding
verlaten fabriek dient als opvang locatie