Jaap Vriend
Jaap Vriend Foto: Zeewolde Actueel

Leerzaam ‘Theatraal bedankje’ voor vrijwilligers

Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE — Woensdagavond 7 december waren ze massaal aanwezig in RSG De Levant: de Zeewolder vrijwilligers. Gewone mensen, van allerlei pluimage, verschillend van insteek, motivatie, beschikbaarheid, inzet en wat niet al, maar met één gemeenschappelijke drijfveer: belangeloos iets doen voor een ander. Voor die vrijwillige inzet werden ze bedankt met een avondje uit, en dat viel reuze in de smaak.

Namens de gemeente waren de wethouders Winnie Prins (o.a. Vrijwilligerswerk) en Erik van de Beld (o.a. Welzijn) aanwezig. In haar openingswoord bedankte en complimenteerde Prins de aanwezigen uitvoerig, en benadrukte nog maar eens dat vrijwilligerswerk onontbeerlijk is en cruciaal voor de voortgang van heel veel moois in Zeewolde. “Vandaar dat we u graag, als dank voor alles wat u doet, dit avondje ‘theatraal vermaak’ willen aanbieden”, besloot ze, en gaf daarna meteen het woord aan de spreker van de avond: Jaap Vriend uit Amsterdam.

Het werd aangeduid als een ‘theatercollege’ met de titel ‘De 9 open deuren’. Een soort interactieve onemanshow werd het, met veel tekst, én een rol voor het publiek. Dat werd meegenomen langs negen open deuren die “alleen nog even ingetrapt moeten worden”, aldus Jaap Vriend. Ze bleken symbool te staan voor de kernbegrippen en -competenties uit de basistraining voor vrijwilligers, zoals Jaap Vriend die verzorgt aan zijn Vrijwilligersacademie. De eerste was al meteen een sterke binnenkomer: ‘De omgeving van de mens is de medemens’. Daar moest even over doorgedacht en -gepraat, en met de overige open deuren bleek het al niet anders. 

Zeewoldevoorelkaar, onderdeel van Welzijn Zeewolde, ging voor dit doordachte bedankje niet over één nacht ijs, en koos evenmin voor louter vermaak. Vermakelijk was het zeker, maar dat was meer de verpakking. Het cadeau zélf was erkenning, herkenning en ondersteuning. Daar konden de vrijwilligers verder mee. “Dank voor alles!”

Afbeelding
Naut Smetsers loopt 'Muskathlon' voor het goede doel, in Ghana! Algemeen Instagram 7 feb, 22:45
Afbeelding
Polderband BROZ viert 50-jarig bestaan met rondtoer door Flevoland Cultuur Instagram 7 feb, 14:00
Afbeelding
Oud-Zeewoldenaar Wout Jansen wil 'lokale' stem in de Staten Politiek 7 feb, 13:00