Arend en Barta Koekoek
Arend en Barta Koekoek Foto: Zeewolde Actueel

Vrijwilligers in het zonnetje

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE — Op woensdag 7 december, de ‘dag van de vrijwilliger’, is het alle instellingen en instanties waar vrijwilligers actief zijn er alles aan gelegen die welwillende medewerkers te koesteren en in het zonnetje te zetten. Allen weten hoe moeilijk het is vrijwilligers enthousiast te krijgen én te houden. “Wees zuinig op ze, en hou ze in ere!”, hoor je van alle kanten. Toch zijn ze er nog: vrijwilligers bij wie ‘vrijwilliger zijn’ als het ware in het bloed zit, en met de paplepel is ingegoten. ‘Verknochte’ Zeewoldenaren Barta en Arend Koekoek zijn daarvan een (aan-)sprekend voorbeeld.

“Van huis uit meegekregen”, noemt Barta het. “Tja, toen wij jong waren leefde dat rollenpatroon nog sterk. Ging je verhuizen, dan zocht je via de kerk snel aansluiting in je nieuwe omgeving. Dat betekende dat de mannen de kerkenraad, diaconie of iets in die richting gingen opzoeken, en de vrouwen allerlei welzijnswerk daar omheen. Voor ons is die vanzelfsprekendheid om iets voor anderen te doen altijd gebleven, hoewel de wereld om ons heen natuurlijk wel sterk veranderd is, kerkelijk en maatschappelijk. Maar belangeloos de handen uit de mouwen, dat hoort er gewoon bij. Er is zoveel te doen…”

Ze zijn nu 77 (Arend) en 76 (Barta), en zich sterk bewust van het feit dat gezondheid cruciaal is om te kunnen blijven doen wat ze zoal als vrijwilligers doen. “We zijn nu nog goed, het is prima te doen, en dat hopen we nog lang vol te houden”, aldus Barta. “En wordt het wat minder”, gaat Arend verder, “nou ja, dan zien we wel…” Hij zegt het nuchter en berustend. Hun steentje is dan wel bijgedragen, lijkt hij te bedoelen. Wat heet! Hun huidige betrokkenheid her en der als vrijwilliger levert al een aardige lijst op: de Voedselbank, De Basisz, Open Haven, de Bibliotheek, de PGZ, de MMM-zorgboerderij… Maar gaan we in de tijd terug, dan komt daar nog heel wat bij. Zo was Arend bijvoorbeeld betrokken bij Zeewolde Werelddorp, een stichting die lange tijd een dorpje in Burkina Faso ondersteunde. In die hoedanigheid ging hij via Stichting PUM (Programma Uitzending Managers) een aantal malen zelf naar Burkina Faso om daar irrigatieprojecten op te zetten en te begeleiden. Als vrijwilliger! En zo kunnen we doorgaan…

Zeewoldevoorelkaar, onderdeel van Welzijn Zeewolde, pakt de draad actief op en brengt ‘in het zonnetje zetten’ in praktijk met een avondje theaterplezier. Dat gebeurt met het theatercollege ‘De 9 open deuren’ op woensdagavond 7 december in RSG Levant. Jaap Vriend, het brein achter deze onemanshow, geeft deze avond op theatrale wijze een frisse blik op ‘communicatie’ in al z’n facetten. Belangstellende vrijwilligers konden zich hiervoor aanmelden. Arend en Barta zijn er in ieder geval bij!

Afbeelding
Gemeenteraad Borsele wil graag door met burgemeester Gerben Dijksterhuis Algemeen gisteren
Afbeelding
Lions bereiden zich voor op 6e editie van de Polderrally Algemeen Instagram 7 feb, 23:03
Afbeelding
Naut Smetsers loopt 'Muskathlon' voor het goede doel, in Ghana! Algemeen Instagram 7 feb, 22:45