Het groene gas...
Het groene gas... Foto: Alliander

“Volgens mij is waterstof dé oplossing!”

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Het hoe en wanneer precies, daaraan wordt nog gesleuteld, maar ‘van het gas af’, daaraan gaat ook Zeewolde uiteindelijk niet ontkomen. Over alternatieven wordt naarstig nagedacht. Zeewoldenaar Rob van der Laan, pleit voor een nadrukkelijke rol van waterstof in die transitie-visie, “want juist waterstof zie ik, samen met een grote groep Zeewoldenaren, als dé oplossing.”

Een warmtenet voorzien, daar waar nu een gasnet ligt, is onverstandig, volgens Rob. “Waarom zou je tegen hoge kosten half Zeewolde op de schop gooien, terwijl de oplossing er al ligt? Gasgestookte apparaten zijn relatief simpel en goedkoop om te bouwen en deels, of zelfs helemaal, waterstofgeschikt te maken. Aan het net zélf hoef je niets te doen, want waterstof gaat via de bestaande infrastructuur. Blijft over: de productie van voldoende waterstof, aan de aanvoerkant van het net. Daarin is relatief eenvoudig te voorzien, maar je moet het wel willen. In Flevoland zijn, in tegenstelling tot andere locaties in Nederland, windmolens en zonneparken gebouwd die ruimschoots voorzien in de groene energie die benodigd is voor de productie van groene waterstof.” 

Rob is van mening dat de woningbezitter medebelanghebbende is in de complexe materie van energietransitie, en zoekt gelijkgezinden en medestanders om de stem van die woningbezitter luider te laten horen. Hij pleit ervoor om met álle belanghebbende partijen om de tafel te gaan zitten. “De gemeente, netwerkbeheerder Liander, de bedrijfskring, de Zeewolder transportsector, allemaal zijn het partijen die een belang hebben in de discussie over de energietransitie. Ik zie het als niet meer dan logisch dat de woningeigenaar – geen kleine groep! – hierin ook een stem krijgt, en moet kunnen meebeslissen. Wie zich wil aansluiten bij dit initiatief kan mailen naar waterstofinzeewolde@hotmail.com. “We zijn hier al met een flinke groep van zo’n 50 woningeigenaren mee bezig. We verwelkomen heel graag meer eigenaren die dit initiatief toejuichen”, besluit Rob.

Opslag waterstof