Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Een Italiaans feest in je eigen tuin: zo regel je dat

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Je ziet het tafereel in films, series en vooral reclames: een mooi huis op een Toscaanse heuvel, met onder de pijnbomen een tafel vol familie en vrienden die feestvieren alsof morgen niet bestaat. Nu kun je die pijnbomen moeilijk even snel opkweken en is ook het importeren van een Toscaanse heuvel nogal een logistieke opgave, maar verder is het prima mogelijk om een dergelijk schouwspel zelf te organiseren. Kijk naar onderstaande tips!

De lange tuintafel is het epicentrum van je idyllische lunch

Laat je op ideeën brengen door de variatie aan Hartman tuintafels, want de klassieke lange tafel is het eerste ingrediënt van een typisch Italiaanse lunch of diner. Liefst met zó veel borden, bestek, servetten, kannen water en andere dranken erop zodat je van je zorgvuldig uitgezochte tafelkleed alleen nog de zijkanten ziet. Niet alleen tijdens dit feestje is je tuintafel een ideaal item, die wordt het hele jaar door de trekpleister, het epicentrum van je tuin. 

Waar laten ze het

Tijdens de typisch Italiaanse diners wordt veel verorberd. Waar doen ze het van, vraag je je af als de buren in een nieuwe slee voor komen rijden. Waar laten ze het, vraag je je af als je Italianen aan de zondaglunch ziet eten. Het begint met kleine hapjes (antipasti), waar al veel brood bij zit. De pasta is in het land van herkomst slechts een gang van de vele, want daarna komen nog de secundi (tweede gang) met groente, aardappelen en voor de liefhebbers vlees. Niet zelden is er ook nog kaas en natuurlijk de dolci - zoete lekkernijen om het af te sluiten. Doe het allemaal, maar pas de hoeveelheden aan. Zoek in je favoriete Italiaanse kookboek naar recepten en kom erachter dat het allemaal niet zo moeilijk is als pakweg de Indonesische of Franse keuken, maar misschien daarom juist veel lekkerder. 

Zoek naar Italiaanse groothandels en winkels

Italiaanse dranken en andere producten zoals porcini, goede pasta en kazen zijn steeds makkelijker verkrijgbaar in Nederland. Ook water. Om de sfeer compleet te maken bieden de vele groothandels die gespecialiseerd zijn in deze producten uitkomst. Italië is hip en dat willen we weten ook! Laat je op hun websites inspireren door de vele lekkernijen. Ook Italiaanse winkeltjes zijn er veel in de (middel)grote Nederlandse steden. Je haalt de beroemde en eeuwenoude eetcultuur dus snel en simpel in huis. Het zijn ook leuke cadeautjes voor je mede-Italofielen

Stel een Pizzeria Top 50 samen

We bedoelen met een Pizzeria Top 50 niet de vijftig beste pizzarestaurants in Nederland, maar de muziek die ze daar doorgaans draaien en die sfeerverhogend gaat werken. Stel dus een playlist samen! La donna è mobile, Gente di mare en het minstens zo dromerige Il volo zijn absolute klassiekers van het volkje dat kennelijk tussen al dat koken en eten door nog tijd genoeg heeft om ware hits te schrijven. Het is geen toeval dat de Italianen kort geleden nog het Eurovisie Songfestival op hun naam zetten, al is de rock van Måneskin niet het eerste nummer waar je aan denkt voor een familie-etentje.