Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Op deze plekken mag je een afvalcontainer neerzetten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ben je van plan een afvalcontainer te huren? Dan mag je deze niet zomaar overal neerzetten. Er zijn aangewezen plekken om een afvalcontainer neer te zetten. Op plekken die van de gemeente zijn, kun je vaak een container plaatsen als je een vergunning koopt of om toestemming vraagt. Waar je mag je een bouwcontainer eigenlijk neerzetten?

Op eigen terrein mag altijd

Goed om te weten: op eigen terrein mag je bijna alles doen en laten wat je wilt. Voor een afvalcontainer huren op eigen terrein heb je dan ook geen vergunning nodig. Plaats de container dus gerust op je oprit, je parkeerplek, in je ruimte voortuin of op een ander stuk eigen grond.

Ga je een kleine container huren, dan kun je de bak waarschijnlijk wel kwijt op een oprit of in de voortuin. De meest geschikte bakken hiervoor zijn de 4 kubieke meter of 6 kubieke meter containers.

Zoek wel eerst uit of de grond daadwerkelijk eigen terrein is, en of het niet grenst aan de openbare ruimte. Anders kun je alsnog de opdracht krijgen de bak te verwijderen of kun je een boete krijgen.

Bouwcontainer op een parkeerplaats: mag dat?

Een parkeerplaats behoort tot de openbare ruimte. Je mag hier niet zomaar een afvalcontainer neerzetten. In de straat, op een fietspad of op de stoep, mag ook niet zonder meer. Helaas zijn er geen landelijke regels voor en verschillen de regels per gemeente. Daarom kun je het best bij de gemeente zelf informeren welke regels er gelden volgens de Algemene Plaatselijke Verordening.

Wanneer je contact opneemt met de gemeente, is het vaak mogelijk een vergunning te regelen. Met deze vergunning heb je toestemming om de bouwcontainer in de openbare ruimte te plaatsen. Er worden dan wel afspraken gemaakt over waar, wanneer en hoelang je de container mag plaatsen.

Op het gras voor het huis

Heb je een groenstrook voor de deur? En is deze van de gemeente? Dan mag je hier niet zomaar een container plaatsen. Ook dan is het een goed idee eerst contact op te nemen met de gemeente. Zo voorkom je dat je de container weg moet laten halen, of dat je een bekeuring krijgt.

Heb je een eigen groenstrook? Of heb je gras in de voortuin en heb je een ruimte voortuin? Dan mag je de container daar gewoon plaatsen. Dat valt onder de eigen grond. Het is geen fraai aangezicht, maar voor een paar dagen is dat waarschijnlijk geen probleem. Het is een kwestie van even communiceren met de buren.