Afbeelding
Foto: SBB

Nationale Tuinvogeltelling

Bosgeluiden

Al jarenlang houdt Staatsbosbeheer allerlei gegevens bij over de terreinen die zij beheert. Inventariseren of monitoren noemen we dat. Gelukkig hoeven we dat niet alleen te doen. We hebben veel vrijwilligers die zich bezig houden met alles wat er leeft in onze gebieden en dit voor ons bijhouden. Deze gegevens gebruiken wij weer om ons beheer op af te stemmen. Gaat het bijvoorbeeld niet goed met een bepaalde soort of juist te goed, dan kunnen we kijken of we met een specifiek beheer kunnen bijsturen. Neem bijvoorbeeld de berenklauw, deze doet het te goed in onze natuurgebieden. Laat je dit zijn gang gaan, dan overwoekert deze plant alles. Om dit te voorkomen, zetten we grazers in en wordt deze machinaal bestreden en daar waar het niet lukt met begrazen of machinale bestrijding, gebeurt dit handmatig. Gelukkig krijgen wij hier ook hulp van vrijwilligers.

Zo worden dus al die telgegevens gebruikt die wij binnen krijgen.

Weet je dat je zelf ook mee kan doen met zoā€™n onderzoek? Jaarlijks wordt er de Nationale Tuinvogeltelling georganiseerd door de Vogelbescherming. Hier kan iedereen aan meedoen. Komend weekend, van 26 tot en met 28 januari, kun je weer gezellig meetellen en je gegevens invoeren. Ga hiervoor naar www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling en doe mee.

Zo kom je ook te weten welke vogels er in jouw buurt wonen. Hier vind je ook tips om vogels in je tuin te krijgen. Alvast veel plezier gewenst dit weekend.

Boswachter Rob Koetsier

Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks ā‚¬ 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 3 uur geleden