Afbeelding

Een kleurrijke bank van Vrouwen van Nu voor alle Zeewoldenaren

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Het is nu nog maar een kaal kartonnen miniatuur model van een paar centimeter groot. Maar als de Social Sofa klaar is, staat er een kleurrijk kunstwerk van zo’n 1700 kg! De Social Sofa is een betonnen buitenbank in de vorm van een chaise lonque, versierd met tienduizenden mozaïeksteentjes. Je vind ze in de meest fantastische en creatieve ontwerpen. Inmiddels staan er wel meer dan 2000 Social Sofa’s in Nederland. Alleen Flevoland heeft al 27 van deze maatschappelijke kunstwerken staan. ‘De hoogste tijd dus dat wij er ook een krijgen’, dachten ze bij Vrouwen van Nu, afdeling Zeewolde. Zo ontstond het idee om, ter ere van het 40-jarig jubileum van de Zeewoldense afdeling volgend jaar, de inwoners van Zeewolde een Social Sofa aan te bieden.

Het oorspronkelijke idee voor de Social Sofa is van de Tilburgse cabaretière Karin Bruers, om mensen in contact te brengen en zo de strijd tegen sociale verkilling meer elan te geven. De wens van Vrouwen van Nu is om de Social Sofa een plek te geven waar veel mensen komen. Een kleurrijke bank die uitnodigt om even te gaan zitten en een praatje te maken met medebewoners of bezoekers van Zeewolde. “De leefbaarheid van een gemeente wordt voor een belangrijk deel bepaald door de sociale verbondenheid tussen de bewoners”, licht Hannie Dekker de gedachte achter de bank toe. “Daarbij kan een praatje op de bank van grote waarde zijn.” Samen met José Verschure en Jannie Maljaars vormt Hannie de werkgroep die het project Social Sofa begeleidt. Jannie was degene die de Social Sofa bij de vrouwenorganisatie op tafel bracht. “Bij een bezoekje afgelopen zomer aan Westkapelle zag ik een Social Sofa staan. Heel toevallig ook een initiatief van de lokale afdeling van Vrouwen van Nu. Toen bedacht ik dat dit ook wel eens een leuk idee voor onze afdeling kon zijn.”

Het initiatief werd omarmd door de andere leden. “Deze bank staat symbool voor ontmoeten en verbinden. Dat is tevens een heel groot goed binnen Vrouwen van Nu. Het tekent onze club”, vertellen de dames. “Vrouwen van Nu, vroeger bekend als de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, is ooit ontstaan vanuit de agrarische sector om boerinnen en andere plattelandsvrouwen onder andere meer te scholen en bijeenkomsten te organiseren om elkaar te ontmoeten. Tegenwoordig hebben veel leden geen agrarische achtergrond meer. Dat aantal neemt alleen maar toe. Omdat het zo gezellig is en we zulke leuke activiteiten organiseren!” Zo komt Hannie ook niet uit het buitengebied. “Ik ben heel blij met Vrouwen van Nu. Anders zou ik jullie nooit ontmoet hebben”, zegt ze tegen Jannie en José. (Meer info over de activiteiten van Vrouwen van is te vinden op www.vrouwenvannu.nl )

De betonnen bank wordt kaal aangeleverd. Deze zal door de leden van Vrouwen van Nu beplakt worden met wel meer dan 40.000 mozaïeksteentjes. “Een van onze leden in dorp offert hier haar garage voor op. Dat is geweldig. Dan kan ieder er op eigen gelegenheid naar toe.” Voor tips en trucs voor het mozaïeken volgt een groepje dames eerst een workshop, georganiseerd door de organisatie Social Sofa. “Zij zullen hun kennis en ervaring vervolgens weer overbrengen op de andere mozaïeksters.”

Voor het ontwerp van de bank werden Ben van den Hengel en zijn zoon Sylvester benaderd. “Zij hebben naar idee van onze leden een heel mooi en heel kleurrijk ontwerp gemaakt”, laat de werkgroep weten. De dames merken dat het project al gaat leven in dorp. “De Social Sofa’s worden nu herkend. We krijgen al enthousiaste reacties van mensen die hebben aangegeven graag mee te willen plakken.” De planning is om van mei tot augustus 2020 te gaan mozaïeken. “Zodat we de Social Sofa in september 2020, als afsluiting van de jubileumfestiviteiten, kunnen aanbieden”

Om het project te kunnen starten is er tussen de 4000 en 5000 euro nodig. “We hebben al wat geld toegezegd gekregen. Verder staan er wat acties op touw, zoals een mooie verloting op onze afdelingsavond, met dank aan lokale ondernemers, en doen we mee met de Rabo ClubSupportactie, waar Raboleden hun stem mogen uitbrengen. Hoe meer stemmen des te meer geld. Ook zouden we heel blij zijn wanneer bedrijven of organisaties ons project zouden willen ondersteunen. In ruil worden de namen van alle sponsors, via een QR-code, op de bank vermeld.”

Meer info: Vrouwen van Nu, vvnuzeewolde@gmail.com