Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Het Streekdiner motiveert eten van eigen bodem

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Als het aan de drie Zeewoldense boerinnen Boukje van Gent, Netty Verduijn en Anika Boerma ligt, dan zijn al die met liefde en passie geteelde, verbouwde en geproduceerde lokale producten gewoon verkrijgbaar in de lokale supermarkten. Helaas blijkt die wens in de praktijk niet zo eenvoudig te realiseren. Om de inwoners van Zeewolde toch kennis te laken maken met al dat lekkers uit de buurt, kwam Anika met het idee voor Het Streekdiner. Een viergangen diner, bereidt van lokale producten door lokale koks en geserveerd op een unieke locatie in Zeewolde.

Het succes van de eerste editie, anderhalf jaar geleden, leidde al snel tot een volgende. Op donderdag 10 oktober a.s. staat alweer de 4e editie op de agenda. Prikken er normaal gesproken zo’n 60 à 80 mensen een vorkje mee met Het Streekdiner, nu schuiven er maar liefst 200 mensen aan tafel van het pop-up restaurant. De belangstelling voor Het Streekdiner XL is overweldigend. “We zitten al helemaal vol”, laten de boerinnen trots weten.

De keuze voor deze XL-large editie komt voort uit samenwerking met de gemeente. “Zij vroegen ons of wij Het Streekdiner op de Dag van de Duurzaamheid wilde organiseren. En om dat dan voor nog meer Zeewoldenaren te willen doen”, vertellen de initiatiefneemsters. “Dat leek ons een hele leuke uitdaging!”

Het mooie van Het Streekdiner is dat wordt samengewerkt met lokale boeren, fruittelers, kaasmakers, bierbrouwers, wijnmakers, restaurants en koks. Met medewerking van de gemeente wordt dit keer de overdekte passage in het Ravelijn omgetoverd tot pop-up restaurant. De locatie brengt wel logistieke uitdagingen met zich mee. Zo moet er een keuken ingehuurd worden waar de koks Johan Fakkert en Koen van Gerner het viergangen diner gaan bereiden. “Beide koks hebben een jarenlange ervaring in verschillende disciplines. Ze hebben aangegeven dat ze dit aankunnen.” 

Ook het uitserveren van al die borden aan tweehonderd gasten wordt een logistieke klus. “We hebben acht boeren bereid gevonden om dit te doen. Dat leek ons wel leuk. Normaal houden ze een praatje tussendoor, maar dat is nu door de omvang wat lastig. Nu kunnen ze bij het serveren gelijk iets vertellen over het product.” Gastvrouwen gaan de boeren een handje helpen. “Die kunnen in de gaten houden of ze een beetje doorwerken!”, lachen de dames.

Het viergangen diner wordt bereid uit wel meer dan veertig lokale ingrediënten. Gasten kunnen op hun placemat lezen om welke producten het gaat en waar ze vandaan komen. “Op deze manier willen we de producten zichtbaar maken en ervoor zorgen dat mensen de boeren een beetje leren kennen. Dat zorgt voor extra beleving. De gasten zijn altijd verrast om te zien hoeveel mooie, verse lokale producten er zijn. Dat geldt ook voor de koks. Zij zijn heel enthousiast over de producten.” 

De boerinnen hopen met hun initiatief ook bij te dragen aan een stukje bewustwording. “Weet wat je eet en waar het vandaan komt. En eet van de seizoenen; dat is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens gezonder omdat het vers van het land komt en vol vitaminen zit.”