Afbeelding

Toekomstvisie 2040: Zeewolde moet zichzelf blijven, maar ook doorgaan met ontwikkelen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in The Lux werd woensdagavond 4 december de ‘Toekomstvisie Zeewolde 2040’ gepresenteerd. Burgemeester Gerrit Jan Gorter kreeg het eerste exemplaar in een koffertje aangereikt door Isa de Vries, de winnares van een speciale vlogwedstrijd.

In de Toekomstvisie gaven de inwoners van Zeewolde aan welke ontwikkelingen en opgaven ze zagen voor de toekomst van hun gemeente. Het ging om alle aspecten die Zeewoldenaren belangrijk vonden voor hun leefomgeving. Dat kon bijvoorbeeld zijn op het gebied van wonen, werken, recreatie en bereikbaarheid. Ter voorbereiding van de visie werd aan inwoners gevraagd wat zij vonden van hun dorp/gemeente. Zo kon worden aangegeven wat er behouden moest blijven en wat eventueel verbeterd. De ondervragingen werden onder meer gedaan tijdens de weekmarkt, gedurende een menkarrit, bij de voetbalvereniging, in het zwembad en bij een speciale ontmoeting met ouderen. Ook waren er themabijeenkomsten. In totaal kwamen er 1.207 reacties binnen. Breed gedragen werd dat het Zeewolde van 2040 niet moest gaan lijken op plaatsen als Almere, Harderwijk of Sneek, maar vooral zichzelf moest blijven. Het eigene moest behouden worden, maar het dorp diende zich toch ook vooral te blijven ontwikkelen.

Het karakter van het dorp, met veel sociale samenhang, werd regelmatig in de enquêtes als sterk punt genoemd. Daartegenover stond dat inwoners eveneens vaak aangaven dat zij meer contact met hun omgeving wensten. Er zou weliswaar voldoende sociale samenhang zijn, ook in de toekomst moest worden voorkomen dat mensen buiten de boot zouden vallen. Inwoners kwamen voorts met de wens dat het aantal zorgvoorzieningen werd uitgebreid, bijvoorbeeld voor dementerenden. Rijksbeleid richt zich er steeds meer op dat mensen voor elkaar zorgen (mantelzorg) en dat zorgbehoevenden langer thuis blijven wonen. Dit werd toch wel als een dilemma gezien. Bij de vergrijzende bevolking zou er waarschijnlijk sowieso meer vraag komen naar plekken voor zorgbehoevende ouderen. Door inwoners werd gevraagd om meer spreiding van zorgvoorzieningen, spreiding van ouderenwoningen en meer jongerenwoningen in het centrum. Momenteel zijn de meeste zorgvoorzieningen in het centrum gevestigd. Veel ouderen wonen daar graag in de buurt, zeker omdat winkels daar eveneens in de nabijheid zijn.

Veel inwoners gaven aan dat het openbaar vervoer in de weekenden en avonden verbeterd diende te worden. De vraag hierbij is of uitbreiding van het aantal bussen zorgt voor meer passagiers en dus rendabel is, zeker als men bedenkt dat bussen in de avonduren en in de weekenden momenteel slechts voor een deel gevuld zijn.

Ook ten aanzien van het winkelcentrum stonden niet alle neuzen dezelfde kant op, zo bleek uit de enquêtes. Enerzijds werd best begrepen dat door de trend online aankopen te doen winkels in het centrum leeg kwamen te staan. Aan de andere kant werd er gevraagd om ‘meer reuring’ in het centrum. Over het algemeen vonden jongeren dat er te weinig te doen zou zijn in Zeewolde. Volwassenen hadden juist het beeld dat er veel voor jongeren werd georganiseerd. De meeste ondervraagden zeiden te wensen dat iedereen in Zeewolde moest kunnen blijven wonen. ‘Inbreidingslocaties’ (waarbij onbebouwde plekken in bestaande wijken worden opgevuld) werden niet als wenselijk gezien. Over hoogbouw verschilden de meningen daarentegen.

Zeewolde is een rustig dorp en mensen wonen er in een rustige omgeving. Uit de enquêtes bleek dat dit breed werd gewaardeerd. Toch was er zeker ook vraag naar meer reuring en vermaak. Zo zou het centrum meer mogen bruisen en mochten er best nieuwe evenementen bij komen.

De presentatie van de ‘Toekomstvisie Zeewolde 2040’, die werd uitgebracht door de gemeente Zeewolde in samenspraak met het adviesbureau BügelHajema, werd woensdagavond bijgewoond door zo’n honderd inwoners, inclusief gemeentebestuurders, raadsleden en ambtenaren. Een leuk onderdeel van de avond was een speciale ‘Kahoot’, die werd gepresenteerd door beleidsambtenaar Stan Stokvis en (niet geheel toevallig?) werd gewonnen wethouder Ewout Suithoff. Bij de digitale quiz werd ‘Gerrit Jan’ derde. Hoogstwaarschijnlijk betrof het hier de burgervader.

Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 21 uur geleden