Afbeelding

Rotaryclub steunt drie goede doelen met Nieuwjaarsduik op 1 januari

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Met de 17e Rotary Nieuwjaarsduik Zeewolde op 1 januari 2020 ondersteunt Rotaryclub Zeewolde drie goede doelen: het Alzheimer Café Zeewolde, Leergeld Randmeren en Stichting Bolera Palms School.

Alzheimer Café Zeewolde

Het Alzheimer Café in Zeewolde is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, kinderen, familieleden, vrienden, hulpverleners en belangstellenden. Toegang is gratis incl. een kopje koffie. Speciale activiteiten komend half jaar: 16 januari: ‘Verschillende vormen van dementie’ met de heer Van der Molen; 19 maart: ‘Dementie dagboek’ met Bram de Man; 14 mei: ‘Als dementie in zicht komt’; 18 juni: Muziekavond. Aanvang telkens 19.30 uur. Adres: Wooncentrum Buitendijk, Terp 2, 3891 GJ Zeewolde. Contact: Sjoukje Jager, 06-12616171, alzheimercafezeewolde@gmail.com.

Leergeld Randmeren

Leergeld Randmeren wil dat alle kinderen mee kunnen doen. Helaas is het in steeds meer gezinnen niet haalbaar om de kinderen te laten meedoen bij een vereniging, sportclub of muziekles. Ook de ‘extra’ kosten die de school met zich meebrengt voor bijvoorbeeld schoolbenodigdheden, kamp of excursie, zijn voor een groeiend aantal gezinnen niet meer op te brengen. Een beroep op de bijzondere bijstand of een andere voorziening is bovendien soms niet of niet tijdig mogelijk.

Door lidmaatschap van een vereniging of sportclub of deelname aan muziekles, krijgen kinderen meer kans om sociale contacten (buiten school) te maken en om teamgeest en andere belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Door net als iedereen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten deel te nemen, wordt een mogelijk isolement voorkomen. Zo wil Leergeld Randmeren een bijdrage leveren aan het voorkomen van buitensluiting van kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen.

Leergeld Randmeren Zeewolde: 06-14467272; zeewolde@leergeldrandmeren.nl.

Stichting Bolera Palms School

In 2008 reisden Jurriaan en Trijnet van Haaren-Paulus uit Zeewolde voor het eerst naar Malawi. De twee waren op slag verliefd op het land en de mensen, maar vooral op de kinderen van de Bolera Palms School in het vissersplaatsje Bolera aan de ‘Lake Malawi’. Tijdens hun reis in 2008 besloten Jurriaan en Trijnet de kinderen van de Bolera Palms School in hun hart te sluiten en een stichting voor hen op te zetten. Met de hulp van veel mensen en bedrijven komen de twee Zeewoldenaren steeds verder en kunnen zij veel betekenen voor de kids in het Afrikaanse land. Sinds de start in 2008 is er al veel gebeurd. Gestart werd met de inrichting van het eerste klaslokaal en deels de bibliotheek door het laten maken van tafels, stoelen en boekplanken. Ook werd in 2008 een toiletblok inclusief septische tank gerealiseerd. In 2009 werd de fundering gelegd voor twee nieuwe klaslokalen en werd klaslokaal 2 gebouwd. In 2010 volgde klaslokaal 3 en een multifunctionele ruimte. In 2011 werd een muur om de school gebouwd. In 2012, 2013 en 2014 werden de klaslokalen 4, 5, 6 en een bibliotheek, buitenkeuken en computerruimte gebouwd. In 2014 en 2015 werd gestart met het (in fases opgedeelde) waterproject door het aanleggen van een schooltuin en een watertoren. In 2015 is ook het toiletblok vergroot. Naast bouwen betaalde de stichting (deels) de vaste kosten door de jaren heen: de salarissen en het belangrijke voedselprogramma. Deze vaste kosten worden ook (deels) betaald door reizigers die langs de school kwamen en vrijwilligers van de school. Vanaf 2017 is er meer ruimte gereserveerd voor groot onderhoud aan de school, maar is ook het toiletblok uitgebouwd en een nieuwe schoolbus aangeschaft. Met de schoolbus worden kinderen opgehaald uit de stad Mangochi en worden voormalige studenten (afgestudeerd of met beurs) naar de stad gebracht. De laatste groep volgt in Mangochi voortgezet en/of speciaal onderwijs. In 2019 is in de zomer gestart met de bouw van twee lerarenhuizen en is elektra doorgelegd naar het laatst gebouwde schoolblok, waardoor de gehele school van elektra is voorzien. Het adres van de Stichting Bolera Palms School is Kobalt 38, 3894 DC Zeewolde. Voor meer informatie: jurriaan@bolerapalmsschool.nl of trijnet@bolerapalmsschool.nl.

Voor informatie over de duik zelf: www.nieuwjaarsduikzeewolde.nl.

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 12 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 14 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 14 uur geleden